26 Kasım 2014 Çarşamba

The Texas Chainsaw Massacre (1974)




''İzlemek üzere olduğunuz film beş gencin ama özellikle Sally Hardesty ve sakat Frankli’nin başına gelen bir trajedidir. Onların genç olmaları çok daha trajik bir olaydır. Ama çok çok daha uzun hayatlar yaşamış olsalardı bile o gün gördükleri dehşeti ve çılgınlığı ne beklerlerdi nede bunu isterlerdi. Sakin bir yaz öğleden sonrası onlar için bir kâbusa dönüşür. O günün olayları Amerikan tarihinde en tuhaf suçlardan birinin keşfine neden oldu. Teksas Elektrikli Testere Katliamı.



RETURN TO TEXAS

''Bu yazı 24.11.2014 tarihinde Radiorgasm.net adresinde yaptığım Deli Lordun Günlükleri adlı programdaki konun detaylandırılmış halidir. İsteyenler listeyi yayın akışıyla birlikte takip edebilirler.''
                  
                          ''Radyo yayını dinlemek için buraya tıklayınız''


1974 yılında Kim Hinkel ve Tobe Hopper'ın Ed Gein den esinlenerek senaryosunu yazdıkları bu kan dondurucu ve rahatsız edici film Tobe Hooper'ın yönetmenliğini üstlenmesi ile korku sinemasında bambaşka mevzuların patlamasına neden olmuştur. İlk hardcore porno unvanına sahip olan Deep Throat(1972) prodüktör firması oradan kazandığı parayı The Texas Chain Saw Masseacre yatırmış ve karşılığını kat kat fazlası ile elde etmiştir.

Temelde basit bir senaryoya sahip olan film bir nevi günümüzdeki Teen-Slasher filmlerine yol göstermiş demem yanlış olmaz. Hatta günümüzdeki birçok cinayete bile bu elektrikli testere boy göstermektedir. Açıkça söylemem gerekirse her eve lazım bir tane.

Filmdeki her şey bir yana beni en çok cezbeden yanı donukluğu ve yaşanan olayların gayet normalmiş gibi gösterilmesidir. Sıfır acıtasyon ve şüphesiz kovalamaca sahnelerinde müziğin girmesi sadece acayip saykodelik seslerin yer alması da gerçekçilik payını kat kat artırmıştır. Yakın Tarihlerde çekilen iki yeni uyarlaması ile (The Texas Chainsaw Massacre (2003),The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning (2006))hemen hemen herkesin bildiği filmin senaryosuna yine de şöyle bir ucundan değinelim.



5 gencin karavanları ile yaptıkları yolculukta başlar bu korkunç hikâye. Teksas yakınlarındaki bir mezarlıkta ailesini ziyaret edecek olan Sally olanlardan tamamıyla habersizdir. Bölge halkı bu olan garip olaylardan endişe duymaya başlar. Mezarlığı ziyaret ettikten sonra grubumuz Sally'nin dedesine ait olan çiftlik evinin yolunu tutar kesimhane yakınlarından geçerken otostop çeken bir adamı karavanlarına alırlar. Adamın garip davranışlarından rahatsız olan gençler birde adamın kendi avuç içini kesmesi ile ne olduğunu şaşırırlar. İyicene salça olan adam bir karmaşa anı denk getirip tekerlekli sandalyede olan Kirk'un koluna kendi usturası ile bir güzel faça atar ve karavandan fırlar gider. Araba onun yanından uzaklaşmadan da elindeki kanı arabaya sürer. Böylece ailenin diğer fertleri kurbanlarının farkına varmış olur. Yaşlı adamın işlettiği benzinlikte duran gençler atıştırmalık bir şeyler alırlar ve yollarına devam ederler. Eski çiflik evini bulurlar ve her şey için artık çok geçtir....



Filmdeki as adam tabi ki Leatherface. Gunnar Hansen'ın canlandırdığı bu karakter oyuncunun da ilk filmi. Ondan sonrada hep korku sinemasında yer aldı bildiğim kadarı ile. Öldürdüğü insanların derilerini yüzerek kendine yaptığı maskesi, üstün kasaplık yetileri ve muhteşem sarı elektrikli testeresi ile korku sinemasın da çok ayrı bir yeri var onun. Kendine has öldürme tarzı ve bunun yanında çıkardığı acayip sesler ve insan etine olan zafiyeti, hunharca yaptığı katliamlar Death Metal arenasında çok güzel bir yere sahip olmasındaki başlıca nedenlerdir. Açıkça deri yüzü ben kendime çok yakın hissediyorum.



İşte böyle bir film The Texas Chain Saw Massacre. Sodom, Mortician ve Necrophagia gibi gruplara ilham vermiş, ilk gösteriminde yarısında izleyicilerin sinemayı boşattığı, vahşeti olağan hali ile el alan ve Kan donduran acımasızlığın gerçek yüzü diye adlandırabileceğimiz bir başyapıt.

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.

Not: Bu yazı ilk olarak 02.10.2009 tarihin Haribo Extreme Culture Sayfasında yayınlanmıştır.Bu bir geri dönüşüm yazısıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails