28 Ekim 2014 Salı

Tourist Trap (1979)




Tourist Trap (1979) yapımı klasikleşmiş bir korku filmi. Slasher furyasının altın yılları olarak belirtilen 1978 ile 1984  yılları arasına denk düşen bu yapım , The Texas Chainsaw Massacre (1974), Pycho (1960) ve House of Wax (1953) adlı korku filmlerinin muhteşem bir senteziyle karşımıza çıkıyor.




Modern korku edebiyatının önde gelen ismi olan Stephen King'in de en çok etkilendiği korku filminin Tourist Trap olduğunu Danse Macabre adlı kitabında belirtmektedir. Yazarın Danse Macabre adlı  kitabında dehşet türü geniş bir çerçeve de incelemiştir.Bu kitap ne yazık ki dilimize çevrilememiştir.


 David Schmoeller'in ilk filmi Tourist Trap sarsıcı bir film olmamasına rağmen oldukça keyifli bir film.Film ağırlıklı olarak iki mekanda geçiyor.Bu sebepten dolayı da inanılmaz bir sanat yönetmeni çalışması görüyoruz. Dönemin önemli korku filmlerinde sanat yönetmeni olarak çalışmış bir isminde karşımıza çıkması şaşırtıcı değil. Robert A. Burns ilk görev aldığı film olan The Texas Chainsaw Massacre (1974) 'de yaratığı atmosferle korku sinemasına bambaşka bir boyut katılmasında katkı sağlamıştır. 2004 yılında çektiği Still Chainsaw After All These Years o yılları keyifli bir anlatımla sunmaktadır. Filmin müzikleri de Pino Donaggio gibi önemli bir bestekarın elinden çıkmasıyla atmosfer bütünlüğün kusursuz olduğunu görüyoruz.


Filmin senaryosuna bakacak olursak karşımıza  yepyeni bir hikaye ile çıkmamasına rağmen daha önce işlenmiş olan hikayeler arasında başarılı bir kombinasyon oluşturulduğunu görüyoruz. Dönemi itibariyle maskeli katillerin tavan yaptığı yıllara denk düşmekte. Korku ve gerilim sinemasının maskeyi konu alan filmlerini incelediğimizde farklı iz düşümleri olduğunu görmekteyiz. Tourist Trap filminde ise katilin maskeleri karşımıza kişisel bilinç dışı ve nesnel gerçeklik arasındaki gizleme görevini üstlendiğini görmekteyiz.


Aynı 1960 yılında korku sinemasına bambaşka bir bakış açısı getirmiş olan Pycho filmindeki gibi,Tourist Trap'te  yol kenarında bir otel de geçer. Bir başka benzerlik ise Bates Motel'in başına gelen talihsizlik gibi yeni yapılan otoban yüzünden kimsenin uğramadığı bir alan haline gelen bu otelde iflas etmiş durumdadır. Burada karşımıza bir zıtlık unsuru çıkmakta. Vahşi batıyı anlatan filmlerde çorak bir araziye gelen demir yoluyla o kasabanın kalkınma umudu dile getirilirken , yapılan yeni bir otobanla iflas eden bir otel ilişkisi değişen ekonomik değerler ve yaşam koşulları üzerine bir değerlendirme içermektedir. Bu durum korku filmlerinde sıklıkla yer verilen taşralı - şehirli ilişkisiyle de göz önüne serilmekte. Otelin sahibi olan Mr. Slausen içinde bu iki durum fazlasıyla geçerli. Filmdeki kurbanlarımız ise şehirli genç çocuklar.Burada karşılaştıkları Mr.Salusen'e garip köylü gözüyle bakıyorlar. Bu durum  fazlasıyla gördüğümüz yabancılığın tehdit imgesi olarak karşımıza benzer bir halde çıkıyor.Bu sefer toplum içi ötekileşme olarak yer alıyor. Mr.Salusen ve gençler arasındaki başlangıç ilişkisi ve daha sonrasında katledilmeleri ise The Texas Chainsaw Massacre (1974) filmindeki durumla örtüşmekte. Yalnız buradaki katilimizin özel güçleri olduğunu belirtelim.



Özetle gerlimi dozu yüksek olan Tourist Trap yaklaşan Halloween günü için ideal bir yapım. Eklemli senaryo yapısıyla dikkat çeken film korku filmi izleyicisine karma bir seyir zevki sunmakta.

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.

1 yorum:

Related Posts with Thumbnails