21 Ekim 2014 Salı

Curse of the Undead (1959)





Cadılar bayramına günler kala sizlere tam bir cadılar bayramı gününe uygun bir film sunuyorum. Sinemanın ilk türü olan Western ve tartışmasız en sarsıcı türü olan korku filmlerinin birleşimi olan Curse of the Undead (1959) bu iki önemli türün muazzam bir örneği.


Geçmişe dönüp baktığımızda Hollywood film endüstrisinin oluşum yıllarından 1960'lı yılların başına dek MGM'ın müzikalleri vardı. RKO, usta işi kara-filmlere sahipti. Warner Bros ise muhteşem Gangster filmlerine. Universal stüdyolarıysa korku sinemasını tekeline almıştı. Universal stüdyoları Dracula (1931), Frankenstein (1931)  ve daha nicelerine ev sahipliği yaparken, Curse of the Undead tahtının çöktüğü yıllara denk gelen bir yapım.

Yönetmen koltuğunda Edward Dein'i görüyoruz. Daha önce birçok filminde senarist olarak yer alan Dein, 1940-1960 arası B-yapımların önemli örnekleriyle karşımıza çıkıyor. The Leopard Man (1943),The Lone Wolf and His Lady (1949),The Falcon Strikes Back (1943),Calling Dr. Death (1943) ve The Leech Woman (1960).


Film vahşi batıda yer alan bir vampir lanetini konu almakta. Mekân olarak seçilen yer Amerika-Meksika sınırı arasında kalıyor. Bunun üzerinden ilerleyecek olursak vampir olgusu burada en basit manada yabancının tehdit unsuru olarak algılanmasını simgelemekte. Vahşi batıda geçen bir hikâyede başka türlü bir vampirin alakasız kaçacağını düşünüyorum. Çünkü western filmlerinde yabancı çoğu zaman tehdit unsuru olarak algılanmaktadır. Aynı zamanda Curse of the Undead (1959) 'de karşımıza çıkan vampirin silahşor oluşu filmi çizgi roman havasına da sokmuş. Filmde yer alan vampirin karşısındaki rahip karakteri ise bu çizgi film havasına uygun olarak tasarlanmış. Genç rahip Dan Young, vatansever, eğitimli, din ile bilime eşit saygıda bir karakter olarak karşımıza çıkıyor buradan da anlaşıldığı gibi yeni kıta insanını tarif edilmekte. Curse of the Undead soğuk savaşın izlerini de bariz olarak üzerinde taşıyan bir yapım. Vampir Drake Robey’i canlandıran Michael Pate ise sanırım gördüğüm en çirkin vampirlerden biri. Kathleen Crowley ‘nin canlandırdığı Dolores Carter karakteri ise vampir filmlerindeki erotizmi sesiyle vermiş. 


1950'li yılların yoğun korku filmi trafiğinde arada kalmış bir film olan Curse of the Undead (1959) kapanış sahnesindeki düello sahnesi için bile izlemeye değer.

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails