21 Mayıs 2014 Çarşamba

Curse of the Demon aka Night of the Demon (1957)



Curse of the Demon ya da Night of the Demon ya da Haunted ,Fransız yönetmen  Jacques Tourneur imzasını taşıyan,M. R. James' in Casting the Runes (1911) adlı hikayesinden uyarlanan inanılmaz bir korku filmi.



1959 yılında ülkemizde İblisin Kurbanları adıyla sinema salonlarında gösterilmiş.

Montague Rhodes James gotik edebiyata 20. yüzyılın hemen başında yeni bir soluk getirmiş.Kendisi hayalet hikayeleri türünün en iyi yazarı olarak da bilinmektedir.Yazarın öyküsünü muhteşem bir şekilde filmin çekildiği yıllara adapte etmişler.Bir dönem Alfred Hitchcock'la da çalışmış olan Charles Bennett ve canavarlı bilim-kurgu korku filmlerinde görev almış Hal E. Chester bu muhteşem öyküyü senaryolaştırmışlar.

Klasik korku filmi olarak adlandırılmasına rağmen zaman ve mekan tanımayan bir film olduğunu söyleyebilirim.Çünkü işlediği konu itibariyle insanoğlu ilk günlerinden içinde bulunduğu şaşalı zamanlara kadar batıl inançlarını aşamamıştır.Koca bir bilinmezdir evren ve dünya.Hükmedilemeyen sayısız doğa olayı vardır.Ve nereden gelip nereye gittiğimize dair olan dev soru işareti karşısında bir bilinmezin içinde yaşarız.Hele ki işin içine ifritler,iyilikler,kötülükler ve kutsallık olguları girdiğinde Rönesans'tan bu yana gelen ne akılcılık kalır ne de teknolojinin yardımı.Hakir gördüğümüz evrimini tamamlamamış atalarımızdan beter bir hal alırız.


 Büyü ve İnsanlık

(Bu konuyu ökültizm den ayrı tutarak ele alacağım.İşin ökült kısmın merak edenler için Burak Bayülgen'in korkusitesi.com adresinde yayınlanan Ökült Felsefe ve Actus Fide adlı yazılarına bakabilirsiniz.)

Frued,Totem ve Tabu adlı eserinde bu konuya  Animizm,büyü ve düşüncenin kudreti bölümünde yer vermiştir. Frued ,yaptığı araştırmalar sonucunda büyü inanışını düşüncelerin kudreti ilkesiyle örtüştürüyor.Düşüncelerin kudretini ise şu şekilde açıklamaktadır : ''Düşüncelerin Kudreti'' ifadesinin,üstün zekalı olan evham rahatsızlığına yakalanmış olan bir adamdan aldım.Söz konusu adam,kendini ve aynı hastalığa yakalanmış olan başka insanları takip eden,bütün tuhaf ve ürkütücü olayları gerekçelendirmek amacıyla,bu ifadeyi bulmuştu.

Bir kişiyi düşündüğünde,o kişi çıkıp geliveriyordu.Sanki onu çağırmıştı.Birdenbire uzun süredir ortalarda görünmeyen bir tanıdığı sorduğunda,bu kişinin yakın zamanda öldüğünü işitiyordu. Öyle ki ,o kişinin telepati yoluyla kendisine müracaat ettiğini düşünüyordu.Bir yabancıya yönelik olarak,ciddi bile olmayan bir lanet okuduğunda,bu kişinin fazla geçmeden öleceğini ve ölümünün sorumluğunu ona yükleyeceğini bekliyordu.Öyle görünüyor ki '' ürkütücülük'' özelliğini atfettiğimiz izlenimler,düşüncelerin kudretini ve Animizm düşünce tarzını onaylayan izlenimlerdir.


İblisin Kurbanları


Filmin senaryolaştırıldığı hikaye olan ''Casting the Runes'' hikayesinde filme olduğu gibi aktarılmıştır.Kötü karakter olan Dr.Julian Karswell tamimiyle Aleister Crowley'den esinlenerek oluşturulmuştur. Psikoloji araştırmaları yapan bir grup bilim adamımın alay konusu olur. Filmde işlenen tüm mevzu iki farklı disiplin arası çatışmadır. Modern insan geçmişten gelen zırvalıklara izin vermez ve güvendiği tek yöntem olan bilimle her şeyi açıklama yoluna gider. Burada Dr. John Holden dahi bilimle olan ilişkisinin zayıflayıp çocukluk evresinden gelen batıl inançlarıyla yüz yüze kaldığı bir durum oluşmaktadır.Filmdeki en önemli noktalardan birisi ise Dr.Julian Karswell'in tüm karanlık güçlerinin kaynağı olan kitaptır.Kahramanın anahtarı olarak simgelenen kitap,bütün arzularına ulaşmasında en kolay yoldur.Kutsal kitap olarak gözüken bu kara büyü kitabı,içinde yazanlarla okuyan kişi arasındaki bağ üzerinden işlemektedir. Lacan'nın da  belirtiği gibi burada simgelerin kabulü durum göze çarpar.


Lanet ve Canavar 


Filmin kilit noktalarından biride Dr.Karswell'in ona inanmayanlara bulunduğu lanettir. Animizm kökleri taşıyan bu lanet el değiştirdiği anda bir başkasını da etkilemektedir.Bu tarz lanetleri kökeni sadece kişinin üzerinde kara bulutlar gezdiğine inanmasıyla aktif hale gelir ve filmde de Dr. John Holden'i ikna edecek bir çok olay gerçekleşmektedir.Lanet'i sonuçlandırmak adına ortaya çıkan canavar filmin gizem dolu atmosferiyle bire bir örtüşmektedir.

Lord magius/Haribo extreme culture aittir

Kaynak:

Tabu ve Totem,Frued,Sigmund, ilya yayınları




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails