6 Nisan 2014 Pazar

Los ritos sexuales del diablo aka Black Candles (1982)



Korku sinemasında büyü,cadı ve satanizm konuları her dönem vazgeçilmeden işlenen ve popülerliğini yitirmeyen ender temalardan biridir.Bu konuları saf olarak ele almak bir yana,1970'li yıllardan sonra çeşitli alt türler içinde işlenen halleri dahada ilgi çekicidir.Özellikle bu konular çıplaklık ve seksle süslemiş ise izleyicinin daha da ilgisini çekmektedir. Black Candles ya da daha bilinen ismiyle The Sexual Rites of the Devil,gerçek bir düşük bütçeli korku/erotik baş yapıtı.



İspanyol yönetmen Jose Roman Larraz'ın son çıplaklık içeren korku filmi olan Black Candles ilginç bir şekilde yönetmenin adını dahi bahsetmek istemediği bir yapım olmasına rağmen erotik korku sinemasının takipçilerinin en sevdiği filmler arasında yer almakta.Yönetmenin filmle alakalı şöyle bir açıklaması dahi mevcut :

''O filmi sevmiyorum,ama çok para kazandı.Büyü ayinleri ve büyücülük epey ilgimi çeker.Bu konularla ilgili iyi bir film yapmak için çok paraya ,sıkı aktörlere ve aktrislere ihtiyaç vardır,üstelik seks konusunda asla çok ileri gitmemeniz gerekir.Filmdeki hiç kimse rol yapmayı bilmiyordu.Peki onlarla ne yapacaktınız ? Onları bir yatağın içine sokup birbirlerinin üstüne atlamalarını sağlamaktan başka.''*



Larraz, Black Candles adına bu kadar karamsar yaklaşmış olsa da film bahsettiği derece de değildir. 1974 yılında çektiği Symptoms adlı yapımla altın palmiye film festivalinde adaylar arasında yer aldıktan sonra büyük ihtimal yönetmenin tatmin etmemesi normaldir.Ancak Black Candles (1982) ile benzer türde olan Vampyres (1974) ile karşılaştırıldığında bence seks ve çıplaklık adına Black Candles daha başarılı bir yapım.

Larraz'ın tabiriyle filmde yer alan oyunculardan sadece üçü rol yapmayı biliyor.Çeşitli İspanyol yapımlarında yer alan Tito Valverde ve Mauro Rivera dışında baş rolde yer alan Helga Line asıl önemli isim. Line 1960 ve 1970'li yıllar arasında birçok tarzda filmde yer alarak popülerliğe ulaşmış bir aktris.Yer aldığı en unutulmaz film ise Horror Express (1972). Bunun dışında İspanyol korku sinemasının en önemli ismi olan Paul Naschy ile yer aldığı Horror Rises from the Tomb (1973) ve The Mummy's Revenge (1973) Helga Line'nın kariyerindeki önemli dönüm noktaları.

Klasik bir konuya sahip olan film Black Candles,açılış sekansından kapanış sekansına kadar sevişme sahneleriyle süslenmiş.



Filmin açılışında boynunda şeytanın el izini simgeleyen bir kolye taşıyan genç kadın ile orta yaşlı bir erkeğin sevişmesi izleriz.Daha sonra vudu bebeği benzeri kilden yapılmış bir bebeğe saplanan çuvaldızlar adamın ölümüne neden olur.İngiltere de yaşanan bu gizemli ölüm olayı İspanya'ya ulaşır.Abisinin gizemli ölüm haberini alan Carol,profesör eşiyle birlikte olayın geçtiği malikaneye giderler.Burada abisi dışında üvey kız kardeşi de yaşamaktadır.Şehvetli görüntüsü gözden kaçmayan orta yaşlardaki Fiona,gizemli tavırlarıyla dikkat çekmektedir.Filmin daha ilk dakikalarından itibaren çıplaklığa ve cinselliğe boğulan seyirci,kan görmeye ihtiyacı bile kalmaz.Kaldıkları malikanede gerçekleşen satanist ayinlerden habersiz olan çift kısa zamanda tarikatın garip üyeleriyle tanışmaya başlarlar.Tarikat üyeleri yabancı çiftten rahatsız olur ve çeşitli büyülerle çıkmaz bir batağa iterler.

Erotizm ve dehşeti içe içe katan filmi,vurucu yapan iki sahne var.Biri keçiyle yapılan cinsel birliktelik diğeri ise tarikat üyelerinden birinin hunharca katledilmesi.Türün takipçilerini tatmin edecek olan bu kareler genel izleyiciye hitap etmemektedir.Özellikle Satanizm ve okült temasını düşük bir bütçeyle işleyen filmler arasından sıyrılan Black Candles (1982) türün takipçilerinin mutlaka tecrübe etmesi gereken bir yapım.

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.

Kaynak

* Cathall Tohill-Pete Tombs,Avrupa Seks ve Korku Sineması,Kabalcı yayın evi,2005

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails