12 Mart 2011 Cumartesi

Black Belt Jones (1974)



Özgürlükler ülkesi A.B.D'nın daha da özgürleştiği yıllar olan 70'ler de A.B.D bağımsız sinemasının altın çağın da türeyen Blaxploitation filmleri zencilerin baş roller de yer aldıkları eğlenceli,macera dolu yapımlardır.Ele alacağımız 1974 yapımı olan The Black Belt Jones her ne kadar gelmiş geçmiş en kötü 50 film listesinde yer alsa da bence gayet iyi bir Dövüş filmidir.

Birileri tutup böyle bir filmi en kötü filmler listesine atmış olsalar da Amerikan sinemasının en iyi dövüş filmlerine imzasını atmış olan Robert Clouse bu çılgın yapım içinde kamera arkasına geçmiştir.



Enter the Dragon(1973),Game of death(1978),The Ultimate Warrior(1975) gibi yapımlara imza atan Robert Clouse,Black Belt Jones ile de dövüş filmleri literatürüne muhteşem bir film daha eklemiştir.

Blaxploitation filmlerinin bir diğer önemli özelliği ise tabi ki müzikleridir.Bu filmin müzikleri ise meşhur funk gitaristi Dennis Coffey.Tarafından bestelenmiştir.Dennis Coffey'ı Enter the Dragon'un müziklerinden de tanımaktayız.



Black Belt Jones rolünde ise Enter the Dragon'dan tanıdığımız Jim Kelly yer alıyor.Shorin-ryu karate ve Okinawe-te karate eğitimi dışında bir dönem amerikan futbolu ve basketbol da oynamıştır.Enter the Dragon'da ki yardımcı oyunculuğu dışında Blaxploitation furyasının ekmeğini yemiş emektarlardır.

Jim Kelly dışında Gloria Hendry,Scatman Crothers,Eric Laneuville gibi bir çok Exploitation filmde rol almış oyuncu yer almaktadır.



Black Belt Jones'un eski bir dostu olan Pop Byrd'ın çalıştırdığı karate salonuna musallat olan mafya ile olan mücadelelerini anlatmaktadır.Pop Byrd'den haraç isteyen adamlar salonu basıp genç karatecileri bir güzel sopa atarlar.Durum böyle olunca kahramanımız ortaya çıkar ve işe el atar.

Bu durumdan rahatsız olan Pinky eski dostu şimdiki düşmanı Pop Byrd'ı kaza sonucu vurmasıyla işler ciddiye biner.Bunun üzerine olayı derinlemesine araştıran Black Belt Jones mevzunun arkasında İtalyan mafyasının olduğunu öğrenir.Pinky ve adamlarıyla daha çetin bir mücadeleye giren Black Belt ve arkadaşları fantastik tarzlarıyla suçluları saf dışı bırakırlar....



Genel olarak film gayet eğlenceli ilerlemektedir.Bol Kung-fu eşliğin de komedi ve macera uyum içinde bir seyir izlemekte.Bu tarzıyla gerçekten eğlenceli bir film halini alıyor.Dövüş filmlerini severlerin mutlaka izlemesi tavsiye ettiğim Back Belt Jones (1974) kesinlikle bir Blaxploitation klasiğidir.


Lord magius/Haribo extreme culture aittir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails