25 Şubat 2011 Cuma

Raging Bull (1980)

Free Image Hosting

Hiç şüphesiz ROBERT DE NIRO gibi bir aktörü zirveye taşıyan tüm yaratıcılığını ve o meşhur "1001 surat" lakabını hakkettiğini gösterdiği sayılı sinema şaheserlerinden birisidir RAGING BULL nam ı diğer ülkemzdeki adı ile:KIZGIN BOĞA, bu gece bu işi kovalıyoruz ..

Bir dönem ringlerde kendi halinde namı olan, oldukça çalkantılı bir yaşam sürmüş ve kenar mahalle delikanlılığından, racon işlerden aldığı altın kemer e rağmen asla kurtulamamış Jake LaMotta adlı boksörün yaşamından uzunca bir kesitin sunulduğu; tamamen siyah beyaz karelerden ibaret ve oldukça nostaljik bir kamera tekniği ile çekilmiş bu film elbette ringlerde geçen asıl kahramanların boks eldivenlerinin olduğu alelade bir aksiyon filminden çok öte birşey olduğu hatta kişisel yorumum bu filmin tam bir dram olduğu yönündedir.
Free Image Hosting

:Künye:

Senaryo: Jake LaMotta
Yönetmen: Martin Scorsese

Filmdeki esaslı kadro:

Robert De Niro... Jake La Motta
Cathy Moriarty ... Vickie La Motta
Joe Pesci ... Joey
Frank Vincent ... Salvy
Nicholas Colasanto ... Tommy Como
Theresa Saldana ... Lenore
Mario Gallo ... Mario
Frank Adonis ... Patsy
Joseph Bono ... GuidoFrank Topham
Free Image Hosting

Evet, oyuncular muhteşem bir grafik sergilemiş ama iş gene sinema üstadı Martin Scorsese kurgusunda bitmiş nitekim " En iyi Kurgu " ödülünü de almış ertesi seneki ödüllerde ..
Ayrıca yazılı ve görsel medyadaki eleştirmenler tarafından da iddia edilir ki bu filmdeki dövüş sahnelerindeki ses efektleri, gerçeğe en yakın en uygun seslermiş ve montajın akabinde ses dosyalarını başka filmlerde kullanılamasın diye de imha etmişler :o

1940 ortalarında amerika da geçen filmin konusuna gelirsek:

La Motta, kardeşi ve eşiyle yaşayan henüz ringlerde istediği çıkışı gerek çakallığı gerek para hırsı gerek se şansızlığı sayesinde de bir türlü gerçekleştirememiş; bununla beraber emekli olacağı günlere de yaklaşmış bir boksördür.

Amerika daki ring mafyası ile hem de sevmeden edemediği ama sık sık da tartışıp tekme tokat kavga ettiği biraderi Joey (Joe Pesci) ile uğraşırken hem antremanlarına devam etmekte hem de hovardalık yapmaktan da geri kalmamaktadır.

Ansızın aşık olduğu biraz kenarın gülü Şükufe modundaki Vickie ile tanışıp aşık olmaları kısmen paranoyak fikirlerle de cebelleşen La Motta nın yaşamını tamamen değiştirecektir.

Maçlara hazırlanması zaten bir dert olan maç sonrası şikelerin getirdiği yıkım ve de giderek buram buram kıskançlıklarla ve şifozren darbelerle göçmüş ruhuna rağmen LA Motta bikaç başarıya imza atar 3 5 kuruş para bile kazanır.
Tam bu esnada delicesine kıskandığı eşine kardeşi Joey in tıklattığını düşünmesi ile kardeşini ilelebet kaybetmesi pahasına kavga eder, artık La Motta yaşamda ve ringlerde yalnızdır ..

Maçları hırsı ve odun gibi kalın kafasının dayanıklılığı ile kazanan ve bir süre yoluna böyle devam eden La Motta, bir gün sıkı pataklanır, hastanede komalık olur ve o kalın kafasına rağmen ringlere veda etmesi gerektiğini anlar..
Free Image Hosting

Kıytırık şöhreti ve genelde it kopuk görgüsüzü tayfadan ibaret muhitine güvenerek bir lokanta açar sabah kahvaltısında bile alkol almaya başlar iyice tombikleşir ve adeta maskara bir balon gibi ortalıkda cirit atmaya başlar.
Lokantasında aynı zamanda stand up tabir edilen show işlerine bakıp muzır esprilerle konukları kahkahalara boğan La Motta elinde purosu koca göbeği aldığı sınırsız alkol ile iyice dağıtmış bir haldeyken yediği naneler yüzünden karısından da olur.
Kadın, okkalı bir tazminat ve çocukları alıp uzaklaşır.
Tam bu esnada henüz reşit olmayan bir kıza tıklatması ile başı belaya girer ve kendisine senelerdir için için diş bileyen bir ekip tarafından derdest edilir.
Tüm malları elinden çıkar, artık çulsuz bir adamdır öyle ki büyük bir gururla aldığı altın kemerini bile 3 kuruşa satma durumuna düşer..

Kardeşi ile yolda kırlaşmış saçları düşük omuzları ve derbeder halleri ile karşılaşmaları ve affedilememesi La Motta yı köprü altına düşürür. Ortamın maskarası olmuştur herkesin kendisine sırt döndüğünü anlaması çok uzun sürmez..
Free Image Hosting
Patlayan fotoğraf makinesi flaşlarının cirit attığı hem görkemli bir sporcu yaşamının hem de sefiller sefili gözler önüne seren film kanımca tam ibretlik.
Ne oldum dememeli, ne olacam demeli .. demekten insan kendisini alamaıyor.
Oyuncular rollerine çok sıkı hazırlanmışlar, Robert herifi bu işleri hakkıyla canlandırabilmek için çok da gaddar geçmeyen bikaç maça dahi çıkmış.
Omzunda tere bulanmış havlu ile ring iplerinin gerisinde bağırıp cağırıp taktik verirken kah kum torbası gibi yumruklanıp kah ağabeyinin karısı ile olan kavgalarında arada kalması ve isyan etmelerini izlemeye doyamadığımız cefakar Joey karakteri ise hiç şüphesiz aktör Joe Pesci yi ölümsüzler makamına taşıyor. Hala izlemeyen varsa şu an ekran karşısında ne işin var ? diyorum ben de.

Filmden kimi kareler ve kesitler:

Free Image Hosting
Free Image Hosting

Free Image Hosting




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails