21 Ocak 2011 Cuma

Wolf Man (1941)



İkinci dünya savaşında müttefik ülkelerin çaresizce savunma yapmaktan ileri gidemediği günleri birinde A.B.D'de gösterime girmiştir,Kurt adam.O dönem beyaz perdeyi sarsarken,Hitler'ın kurt adamları ise avrupayı ele geçirmiş ve Sovyet Rusyasına diş göstermeye başlamıştı.Gerçek kurtları bir an olsun unutmaları için insanlara yem olarak Kurt adam adı altında Lon Chanhey Jr önlerine sunulmuştu.

1941 yılında ilk olarak Los Angels'ta vizyona giren film oldukça ilgi görmüştü.
Universal yapımlarının son tekil canavar filmiydi,Kurt adam.İlk kurt adam filmi Werewolf of London(1935) pek başarılı olmayınca.Dönemin önemli yönetmenlerinden olan George Waggner Kurt adamı tekrar beyaz perdeye yansıtmıştır.

En dikkat çekici olaylardan biri de Normandiya çıkartmasının başarı ile sonuçlanmasının ardından başlar.Nazilere karşı alının her galibiyet.Beyaz Perde'ye de benzer ölçüde yansımıştır.Universal tarafından yayımlanacak olan filmler daha Korku/komedi ya da Kahramanlık hikayeleri barındıran savaş filmleri haline gelecek ve karanlık ve vahşet dolu korku sineması geri plana atılacaktır.



İnsanlığın ilk günlerinden beri özel bir hayvan olmuştur Kurt,özellikle eski Türk destanlarında bahsedilen İtbarak bunların en belirginlerindendir.

Modern Kurt adam anlayışının tam manası ile oturmasında bir numaramı rolü üstlenen Wolf Man(1941) Lon Chaney ve Bela Lugosi'nin korku resitali verdikleri filmlerin başında gelir.Bu süper ikiliye ise;Gene dönemin oyuncularından olan Evelyn Ankers, Claude Rains ve Ralph Bellamy eşlik etmektedir.

Kısaca senaryosuna göz attığımızda:

Yıllar sonra A.B.D'den memleketi Galler'e geri dönen Larry Talbot(Lon Chaney) uzun yıllar sonra doğduğu topraklara geri döndüğü için hayet mutludur.Abisinin ölümü üzerine tüm miras ve itibar ona kalmıştır.İlk günlerini normal geçiren Larry Talbot,babasının çalışma odasında ki teleskobun bakımını yaparken antika eşyalar satan bir dükkanın üst katındaki daire'de yaşan bir genç bayan'nın gözüne takılması ile yola koyulur.Aynı zamanda antika dükkanını işleten Gwen Conliffe,Larry Talbot'a pek yüz vermemektedir.Bir şekilde güzel Gwen'ı ikna eden Larry,dükkanda bulduğu kurt kafası bastonunu ve garip hikaye'yi dinledikten sonra akşam saat 8'de buluşmak üzere dükkandan ayrılır.

Baston ve dinlediği garip hikaye şöyledir:

Kurtboğan çiçekleri açtığında ve dolunay parıldadığında,kalbi temiz ve geçeleri dua eden biri bile kurda dönüşebilir.


Bu hikaye'ye aldış etmeyen Larry bastonu satın alır ve akşam 8'de dükkanın önünde Gwen ile Çingene kampına yaşlı falcı Bela'ı(Tabi ki Bela Lugosi)ziyaret etmek için yola koyulurlar.Onlara Jenny ardındaki Gwen'ın arkadaşı da eşlik eder.

Dolunay parıldar....

Fal baktırmak için gittikleri kampta beklenmedik bir olay başlarına gelir.Bela adındaki falcı bir kurt'a dönüşür.Elindeki gümüş bastonla kurt'a saldıran Larry kurt tarafından ısırılır ancak kurt'u etkisiz hale getirmesine rağmen Jenny'ı kurtaramaz.

Kurt tarafından ısırıldığına kalıbını basan Larry'e halk deli gözü ile bakmaya başlar hatta sokaklarda onun kana susamış bir katil olduğu dahi konuşulmaktadır.
Bunların nedeni ise olay yerinde yaşlı Bela'nın cesedinin bulunmasıdır.

Efsane tabi ki de yerini bulur.Kurt adam tarafından ısırılan Kurt adamlığı devralmıştır demektir....


İnsanın vahşi bir hayvana dönüşme sendromunu ve özellikle kurt adam olayını tabir etmek için kullanılan Lycanthopy'nin işlendiği filmde as olan mevzu insan içindeki diğer karakteridir.Bilinç altına gönderme yapılan filmde aynı Dr.Jykll and Dr.Hyde(1931) de işlendiğine benzer bir şekilde işlenmiştir.

Filmde ilk kurt adam Bela Lugosi olarak karşımıza çıkmasına rağmen yüzünü göremeyiz.Lon Chaney'ın kurt adam olduğu sahneler ise aynı Frankstein'ın canavarında olduğu gibi dönemin makjay teknikleri zorlanarak yapılmıştır.17 adım da yapılan makjay'a tırt diyecek adamın anını karışlarım.

İlk senaryo kurgulandığında Boris Karllof'un düşünüldüğü Kurt adam karakterine Lon Chaney'ın rol verilmesi kesinlikle akılıca olmuş.


Muharebe dönemi korku sineması'nın en güzel örneklerinden biri olan Wolf Man(1941),50'lı yılların soğuk savaş dönemi filmlerine ışık tutan cinste bir yapım.

O dönem de korku filmlerinin neden çekildiğini idrak edemeyenler için algılanması basit olduğundan dolayı mutlaka tavsiye ettiğim Wolf Man(1941),Klasik korkunun 5'lisi olarak anabileceğimiz Dracula,Frankenstien'ın canavarı,Frankenstien'gelini,
Mumya ve Kurt adam olarak sıralanmaktır.

Bu Canavarlar arasında insan içi catışmayı en başarılı şekilde dışa döken Wolf Man korku filmleriyle haşır neşir olan herkesin arşivinde bulunmalıdır.

Not:Bu filmi yazmama neden olan gökyüzünde ki dolunay'a,o dolunay'ı görüp kurtmuşcasına uluyan küçük çocuklara ve BARBARELLA'a teşekkür ederim.

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails