5 Ocak 2011 Çarşamba

Un Dollaro Bucato aka One Silver Dollar (1966)



Western dünyasında paranın yeri ayr,değeri ve anlamı bir başkadır.

Bir avuç dolar için bir kasaba dolusu insanın öldürülmesi ya da banka sahibinin kendi bankasını soyup,mağdurmuş gibi göstermesi paranın western dünyasında nasıl bir değeri olduğunu tanımlar kısaca.

Un Dollaro Bucato'da para kazanmaya çalışan bir güneylinin macerasını anlatmaktadır.

1966 yılında gösterime giren film,italyanın furyacı yönetmenlerinden olan Giorgi Ferroni tarafından yönetilmiştir.60'lı yıllarda bir çok fantastik,western ve korku sineması adına bir çok filme imza atan yönetmenin unutulmaz filmleri arasındadır Un Dollaro Bucato.


Baş rolde Ringo:the killer ve Adios Gringo adlı Spagetti Westernlerden tanıdığımız Gioliano Gemma,Pierre Cressoy ve La mansión de la niebla,The Whip and the body ve La dolce vita gibi filmlerden tanıdığımız güzel oyuncu Ida Galli yer alıyor.

Ünlü Bestekar Gianni Ferrio tarafından yapılan unutulmaz müzikleri de bir başka yakın dönemde yeniden çekilen Inglourios Bastard adı filmin müzikleri arasında da Tarantino tarafından kullanıldı.



İtalyan sinemasının kadrolu senaristlerinden olan Giorgio Stegani tarafından yazılan senaryo özetle;

İç savaş bitmiş güneyli birlikleri teslim olmuştu.Gray O'Hara ve kardeşi
Philp O'Hara'da silah bırakan güneyli albaylarından biridir.Kuzeyliler onlara silahlarının namlularını kırıp geri vermiş ve bunun yaptıkları görevleri hatırlamaları için ve kendilerini korumada kullanılabileceğini dile getirmelerine rağmen daha filmin başında O'Hara Kardeşlerin yaptıkları atış şov'u spagetti izleyicisini motive eden ve filme daha çok odaklanmasını sağlayan karelerdir.


Yollarını ayıran kardeşler kendi yollarını tutarlar Gray O'Hara Nevada'a karısı Judy O'Hara'nın yanına döner.Karısına kalan parasını verip aralarından sadece 1 gümüş dolar alan O'Hara para kazanmak için Batının yolunu tutar.İlk önce Yellow Stone'a yolu düşen Gray O'Hara burada pek sıcak karşılanmaz.Kasaba dışından olan insanlara iş vermeyen Yellow Stone halkı Gray O'Hara'ı da hiç sıcak karşılamazlar.Kasaba da sözü geçenlerden olan McCoy,O'Hara iş veriri.

Verdiği görev ise sözde haydut olan Black Jack adlı haydutu şerife teslim etmektir.Ertesi gün salona giden O'Hara şerife teslim etmek için yakalayacağı kanun kaçağının kardeşi olduğunu gördüğünde artık çok geçti.Yem olarak kullanılan Gray öldü sanılarak kasabanın yakınlarındaki bir bölgeye gömülecekken ayılır ve mezarcı tarafından iyileştirilir.İntikam için ant içip kasabaya geri döner....

Bu şekilde süre gelen filmde,alışıla gelmiş western mevzularını da görmekteyiz.Kötü adamların her zamanki gibi harbici kötü olduğu filmde,İç savaş sonrası birleşim süresince oluşan zorlukları da göz önüne sermiştir.

İtalyan-Fransız Ortak yapımı olan bu klasik Spagetti Western unutulmaz filmler arasında yer alır.

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails