18 Ocak 2011 Salı

Slayer (USA) - Still Reigning (2004)

Slayer'ın en gaz en hızlı albümü hangisidir desek sanırım herkes Reign In Blood diye bağrışacaktır. Peki tüm albümü baştan sona konserde çalsalar nasıl olurdu diye sorsak? Hayallerimiz gerçek olur diye bağrışırız sanırım.




Dvd'deki Kadro:
Tom Araya - Vokal / Bas
Kerry King - Gitar
Jeff Hanneman - Gitar
Dave Lombardo -Davul

Dvd'de izlenen şarkılar:

1.Angel of Death
2.Piece by Piece
3.Necrophobic
4.Altar of Sacrifice
5.Jesus Saves
6.Criminally Insane
7.Reborn
8.Epidemic
9.Postmortem
10.Raining Blood
11.War Ensemble
12.Hallowed Point
13.Necrophiliac
14.Mandatory Suicide
15.Spill the Blood
16.South of Heaven

Görüldüğü üzere adamlar Reing In Blood albümünü baştan sona çalıyor. Arka arkaya sürekli gaz şarkıların gelmesi neticesinde Dvd'yi izlerken kafa sallamaktan boynunuza ağrılar girebilir. Olur hani öyle şeyler :)

Davulun başında Dave Lombardo var. Ne kadar sağlam olduğunu ifade etmek için sanırım şöyle denilebilir. Boru değil. Çelik değil. Beton gibi adam. Çarptı mı adamı infilak ettirir. Sarsmaya çalışırsanız altında kalır ezilirsiniz. Makarası yapılıcak, geyiği döndürülücek adam değil. Yeni nesiller bu işleri anlamaz bilmez atar tutar bolcana bi nebzede olsa kritik üzerinden uyarmak lazım. Bilmeyenler öğrensin. Sonuçta Morbid Angel'in efsanevi davulcusu Pete "Commando" Sandoval laf olsun torba dolsun, makara geyik olsun diye Dave Lombardo'yu örnek aldım diye boşa dememiş. Davulcunun nasıl çaldığını bilmeyenlere şöyle tarif edelim. Bolça speed atak denilen olay var. Thrash Metal Davullarının temel taşı diyelim. Spa spa spa spa diye tabir ettiğimiz olay. Tabi bunu Dave Lombardo çoğu yerde alttan çift krosla giderken yapıyor. Trampete vuruşunuda nasıl ayarlıyorsa artık Alttaki kroslardan birine vurduktan sonra trampete vurup, daha sonra diğer krosa vuruyor. Trampete vurma anını tam çift krosta yaptığı twinin ortasına denk getiriyor. Angel Of Death parçasında herşeyin susupta Dave Lombardonun çift kros gittiği bölümü özellikle tavsiye ediyorum. Her dinlediğimde ayrı bir zevk verir.

Gitarlar nasıl peki? Gitarlar tabiki süper. Kerry King ve Jeff Hanneman var. Boru değil. Çelik değil. Mermer gibi adamlar. Accaib hızlı ve gaz riffler mevcut. Zaten Slayer ortaya çıktığından beri çok hızlı olacaz arkadaş modunda bir grup. Kaldıki Reing In Blood albümünü yani en hızlı albümlerini baştan sona çalıyorlar. Nasıl bir şey olabilir ki? Tabiki oldukça hızlı. Bu adamlar tüm albümü albümdekiyle aynı hızda ve aynı şekilde konserde çalıyorlar. O kol, o parmaklar nasıl yorulmuyor hala anlamış değilim. O şarkıları arka arkaya çalmaya kalksak, kondisyon yetersizliğinden ötürü 4 üncü şarkıda elimiz kolumuz tutulur kalır. Adamlar en gaz şarkılardan 16 tane çalıyor. Boru değil, Çelik değil, Mermer diye boşa demiyoruz. Grindcorecular bile böyle gitar çalmıyor. En azından şarkıları 30-40 saniye oluyorda şarkı aralarında dinleniyorlar. Bu adamlar, bu yaşta nasıl bir gaza sahiptirler ki bu kadar uzun şarkıları bu şekilde hiç aksatmadan, gaz kesmeden çalabiliyorlar, hayvet ve merak konusu diyebilirim.

Vokalde ise Tom Araya var. Bas performansı hakkında çokta bir şey demiyeceğim. Gitarlarla paralel bir şekilde gidiyor. Vokali ise her zamanki gibi çirkef ve bağırgan diyebilirim. Seneler geçmesine rağmen adam ses olarak pekte fazla değişmedi. Hala eskisi gibi bağrınıyor. Okuyuşu falan zaten özel olarak anlatmaya lüzum yok. Fakat Reing In Blood'u baştan sona çalmanın verdiği gazla olsa gerek belkide daha bi dolu dolu bağırıyor diyebilirim. Thrash Metal vokalcileri arasındaki en iyi vokalci diyemeyiz fakat ortalamanın üstünde olduğu çok açık ve bariz bir şekilde ortada diyebilirim.

Kayıt kalitesi nasıl peki? Herşey açık ve net duyuluyor. Slayer'ın hangi kaydı kötü oldu ki zaten? Görüntüyü çıkarıp, canlı albüm diye sunabilecekleri kadar sağlam bir kayıt diyebilirim. Görüntü kaliteside aynı şekilde çok çok güzel.

Söz konsepti vs bunlara artık gerek yok sanırım. Bilmeyenler için kısaca Din karşıtlığı, Savaş, Siyasi vb denilebilir.

Albüm kapağıda Reing In Blood'taki albüm kapağının biraz daha değiştirilmiş hali diyebilirim. Aynı Reing In Blood albümünde olduğu gibi bir tahta keçi var. Ona buna emir veriyor durumunda.

Peki Dvd'de işleyiş nasıl? İlk 10 şarkı yani Reing In Blood albümünü çalıyorlar. Peşpeşe hem de arada seyirciyle muabbet bile olmuyor desek yeridir. Peş peşe çaldıktan sonra kırmızı bir ekranda siyah yazılar akıyor. Grubun kadrosu, emeği geçenler yapanlar edenler yazıyor. Daha sonrada diğer şarkıları çalmaya devam ediyorlar. Raining Blood şarkısında yukardan kırmızı sular akıyor. Kan yağıyor misali bir olay dönüyor. Şarkıyı gerçek ediyorlar bir nevi. Sonunda Tom Araya teşekkür ediyor. "Thank you and See You In Hell." diyerek gidiyor. Sonra banyoya gittikleri gösteriliyor. Sonrasında zaten kırmızı ekran ve yazılar geliyor. Banyoda temizlendikten sonra geri geliyorlar. War Ensemble'den devam ediyorlar çalmaya.

Slayer sevenler, Thrash Metal sevenler kaçırmasın derim. O konserde olanlar için bulunmuyacak bir şans olduğu çok açık. Bulunamayanlar içinde izlememiz için Dvd'sini çıkarmışlar. Sonuçta Slayer'ın peş peşe Reing In Blood albümünü çaldığını bir daha görmek mümkün olmaz sanırım.

Dvd'den görüntüler için:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails