30 Ocak 2011 Pazar

Hate Eternal - The Perilous Fight (2006)


Doğru durmak lazım. Düzgün durmak lazım. Anlamadan bilmeden konuşmamak lazım. Şekilcilik yapmamak lazım. Hate Eternal bu sonuçta. Erik Rutan bu sonuçta.



Dvd'deki Kadro:

Erik Rutan: Vokal/Gitar
Randy Piro: Vokal/Bas
Reno Killerich : Davul

Dvd'de izlenen parçalar:

01. Two Demons
02. Servants Of The Gods
03. The Victorious Reign
04. Dogma Condemned
05. I, Monarch
06. Behold Judas
07. The Obscure Terror
08. To Know Our Enemies
09. Powers That Be
10. By His Own Decree
11. Sons Of Darkness
12. King Of All Kings

Promolar var, Extralar var falan.

Promolar:
01. The Powers That Be
02. I, Monarch
03. The Victorious Reign


Extralarda grubun stüdyodaki hali ve yapılan bir röportaj. Esas konumuz tabiki Dvd içeriği. Fakat ondan önce biraz giriş yazısına değinmek lazım. Malum Erik Rutan'a bok atmanın dayanılmaz hafifliği mevcut ortamlarda. Yeni yetmede değil bu bok atan adamlar. İşin en hazin tarafıda zaten burda yatıyor. Neler neler denilmiyor ki?
Erik Rutan Morbid Angel'a girdi. Onun ekmeğini yiyor. Yok efendim Hate Eternalda yaptığı Morbid Angel'ı kopyalamaya çalışmak. Öyle orjinal bir şey değil. Yok işte Erik Rutan albüm kaydı işinide hiç bilmiyor. Çok beceriksiz. Bu tip lafları diyen bana göre çok çok yeni yetme olacak adamlar olur ama ortamlara şöyle bir bakınca, bunları yeni yetme olmayan adamlar diyor. Birileride çıkıp söyleyemiyor, arkadaş sen Morbid Angel'dan bahsediyorsun. Bu Erik Rutan dediğin adam madem ki bu kadar basit bir adamdı da, bu MORBID ANGEL'daki adamlar şaşkınmıdır, bilgisizmidir? Bir adamın basit biri olduğunu anlayamayacak kadar cahil midir ki bu adamı aldılar, gruplarında çaldırdılar? Erik Rutan'ı Morbid Angel grubuna almış, gel çal demiş, Domination ve Gateways To Annihilation gibi 2 albümde çalmış. MORBID ANGEL bu bahsettiğin grup, boru değil. Öyle her önüne gelen adamı almazlar gruplarına. Bu kadar basit bir adamdı MORBID ANGEL bu adamı niye aldı o zaman? MORBID ANGEL'dakiler cahil midir ki bir adamın basit bir adam olduğunu anlayamayacak. Hate Eternal aslında orjinal değil, MORBID ANGEL'ı taklit etmeye çalışıyor iddiaları? Hate Eternal'ın müziğinden nasıl MORBID ANGEL çıkarılır? Hadi diyelim dediğiniz gibi olsun, MORBID ANGEL gibi büyük bir grubu taklit etmeye çalışıyor olsun. Boru değil o MORBID ANGEL ve harbiden MORBID ANGEL'ı taklit edebiliyorlarsa bundan daha öte bir şey mi var death metal adına? MORBID ANGEL dediğiniz adamlar, öyle yeni yetme Death Metalcilerin, "Hadi MORBID ANGEL gibi bir death metal yapalım." deyipte öyle bi anda taklit edebilecekleri bir şey değil. Çaba ister, emek ister, zaman ister. Hadi Hate Eternal'ın müziğini dinlediniz, anlayamadınız, MORBID ANGEL'ı nasıl dinlediniz de anlayamadınız? Albüm kaydınıda iyi yapamıyor diye iddialara da gülmek lazım. Koskoca Cannibal Corpse ve Cannibal Corpse'nin menejerleri bu kadar şaşkın ve ne yaptığını bilmez adamlarmıdır ki Erik Rutan'a Cannibal Corpse gibi büyük bir grubun albüm kaydını yaptırıyorlar? Cannibal Corpse'daki Alex Webster kaç tane albümde çalmış, böyle bir bassçı, bir albüm kaydını yapan adamın, yaptığı kaydın iyi ya da kötü olduğunu anlayamayacak kadar cahilmidir ki Erik Rutan'ın yaptığı kaydı dinliyor ve bir sonraki albümün kaydını yine Erik Rutan'a yaptırıyor. Erik Rutan Morbid Angel gibi efsane bir death metal grubunun elemanları tarafından gruba kabul edilmiş ve albümlerinde çalmış. Cannibal Corpse gibi büyük bir death metal grubuna 2 tane albüm kaydı yapmış. Hate Eternal gibi bir death metal grubunda da çalıyor. Erik Rutan'a bok atmanın dayanılmaz hafifliği var ortamlarda. Gel gelelim Erik Rutan'ın yaptığı işlerde ortada. Güneş balçıkla sıvanmaz, Erik Rutan da bok atılarak basitleştirilemez.

Erik Rutan hakkındaki şeylerden sonra dvd'ye geçelim. Klasik olsun davuldan başlayalım.

Davulcu Hate Eternal davulcusu sonuçta. Hate Eternal'a çok çok sağlam bir davulcu lazımdı ve her zamanda çok çok sağlam davulcular geldi. Albümde çalan davulcular şüphesiz çok çok sağlam davulcular. Fakat bu Dvd'deki davulcu albümlerde çalan bir davulcu değil. Sadece canlı performansta çalmış. Benim gözümde en az Derek Roddy kadar sağlam bir davulcu, hatta artısıda var. Şöyleki Derek Roddy bu şarkılardaki davulları bu kadar hızlı ve gaz bir şekilde çaldı ve davullarını kendisi yazdı. Haliyle Derek Roddy olsaydı bu Dvd'de çalan, kendi yazdığı davulu kendi çalıyor olacaktı. Gel gelelim durum öylede değil. Reno Killerich amca Derek Roddy'nin yazmış olduğu davulları aynen çalıyor fakat bu davulları kendisi yazmış değil. Yani başkasının yazdığı Davulları adam aynı şekilde çalıyor. Birazcık davuldan anlayan adamlar sanırım aradaki farkı çok iyi anlayacaktır. Kendi yaptığın işi çalmak ve başarmak başka bir şey, başkasının yaptığı bir işi çalıpta başarmak bambaşka bir şey. Davullar nasıl peki. Çift Krosların full gaz gittiği, blastların eksik olmadığı, zillerin bolcana şangırdadığı bir durum var. Hate Eternal davulları sonuçta boru değil.

Gitarlar nasıl peki? Gitarlar tabiki güzel olucak. Hate Eternal'ın gitarlarını hani illaki bir şeye benzeteceksek ben Cannibal Corpse ve Immolation etkili demeyi tercih ederim. Gel gelelim bence özgün bir yapısı var. Yaptıkları müziğe ve yazdıklara sözlere cuk oturan gitar riffleri var. Konser ortamında da bu durum değişmiyormuş. Albümdeki atmosferin çok benzerini konser ortamında da hissedebiliyorsunuz. Erik Rutan hem Vokal hem Gitar işinide oldukça sağlam götürüyor. Gitarların oluşturduğu atmosferin biraz karanlık biraz kaotik bir yapısı var.

Vokal işi ise 2'li bir şekilde gidiyor. Erik Rutan'ın vokallerine baktığımda Immolation Vokali Ross Dolan'ın vokallerini hatırlatır. Böyle hatırlatmasının temel sebebide aslında hem söylediği kelimelerin çok anlaşılır olması hem de oldukça gaddar bir Brutal Vokal olmasıdır. Erik Rutan oldukça gaddar ve şiddetli bir Brutal Vokale sahip. Karanlık ve Kaotik atmosferle birleşince çok yıkıcı bir etki bırakıyor. Erik Rutan'ın Brutal Vokalleri sadece ses olarak Immolation'a benziyor. Öyle Immolation taklitçiliği yaptığı falan yok. Zaten okuyuş stili olarakta bir benzerlik yok. Erik Rutan tamamen kendine özgün bir okuyuş stiline sahip. Vokalde esas işi Erik Rutan yapıyor. Gel gelelim Basçı Randy Piro amcada zaman zaman Vokal işlerine destek oluyor. Randy Piro amcanın vokali ise Erik Rutan'ın vokaline benzer fakat Erik Rutan'ın vokaline göre biraz daha derin denilebilir.
Vokal açısından tam bir Brutal Vokal festivali veriyorlar diyebilirim.

Kayıt kalitesi ses açısından çok çok süper diyebilirim. Davulun zillerine kadar herşey çok net duyuluyor. Adeta bir albüm kaydı gibi. Görüntüleri çıkarıpta Live Albüm diye çıkarsalar çıkarılır. Davulu, Gitarı, Vokali herşey apaçık ve net duyuluyor. Görüntü olarakta çok sağlam bir çekim diyebilirim fakat kamera çok fazla hareket etmiş. Müziğin gazından mıdır nedir pek fazla sabit durmuyor bir yerde. Bir onu bir ötekini çekiyor. Şöyle biraz geriden genel çekim olsa daha bir güzel dururdu sanki. Fakat Hate Eternal böyle uygun görmüş. Zaten kötü olmuşta demiyorum.

Söz konseptide Antik şeyler ve Yıkım. Zaten müziğin kaotik ve karanlık olmasının sebebide aslında söz konsepti denilebilir.

Dvd kapağında ise sanırım albüm ismi güzel anlatışmış. Sıkılmış dişler var. Avcılığıyla bilinen kurtlar resmedilmiş. Bir kurt kafası var.Savaş var arkadaaaaaş, sıkın dişinizi çarpışma var diyorlar adeta. Müziği ve Dvd ismini çok güzel yansıtmışlar. Oldukça net bir çalışma olmuş.

Promo ve Extralarda ayrıca güzel. Extralar kısmı, röportajı ve Erik Rutan'ın stüdyo ortamını görmek isteyenlerin direkt başvuracağı kaynak diyebilirim.

Sonuç olarak Erik Rutan'ın nasıl bir adam olduğunu anlamak isteyenler, ne kadar profesyonel ve ne kadar sağlam bir adam olduğunu, basit bir adam olmadığını görmek isteyenler izlemelidir diyorum. Brutal Vokal festivali görmek istiyorsanız, kaotik ve karanlık bir atmosfer ve çok gaz bir davulun olduğu bir müzik istiyorsanız kaçırmayın derim.

Erik Rutan nasıl bir adammış anlamak için Dvd'den görüntüler:









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails