12 Aralık 2010 Pazar

Scarface (1983)



Beyaz perdenin eşi benzeri zor bulunan efsane oyuncu AL PACINO dendiği vakit buna pararel olarak aktörü bugünlere taşıyan, gösterime girmesinden 20 sene sonra bile görkemli partilerle premieri tekrardan ve sanki ilk günkü heyecanla sinemada oynayan SCARFACE gelecektir.
Babamı görsem bu kadar sevinmem dediğim bu eşsiz oyuncuya XTRMHRBO sayfalarında yer vermemek olmaz deyyu açtık kumanda panelimizi,


Mafya alemlerinin 1980 lerdeki bir kesitini izlediğimiz filmin hiç şüphesiz ortamları, kamera açılarındaki ve genel kurgusundaki ustalıklar Brian De Palma gibi bir yönetmenin ellerinden öpmemize açık nedenlerdir.
Konusu ve de karakterlerin gerçekçiliği ise tamamen kaabiliyet ve rolü hazmetmekten geçiyor.
O çekimlerin yapıldığı günlerde oyuncularla dönecek olası konuşmalarda :

Al Pacino ... Tony Montana
Steven Bauer ... Manny Ribera
Michelle Pfeiffer ... Elvira Hancock
Mary Elizabeth Mastrantonio ... Gina Montana
Robert Loggia Robert Loggia ... Frank Lopez
Miriam Colon Miriam Colon ... Mama Montana
F. Murray Abraham ... Omar Suarez
Paul Shenar ... Alejandro Sosa
Harris Yulin ... Mel Bernstein
Ángel Salazar ... Chi Chi
Arnaldo Santana ...
Pepe Serna ... Angel
Michael P. Moran ... Nick The "Pig"
Al Israel ... Hector The Toad
Dennis Holahan ... Jerry The Banker

diyerek tanıtacaklardı kendilerini..

Gece alemlerinin baronlarının acımasızlığı, dedikodu ve arkadan iş çevirme, birilerine takılan çelmeler ve yapılan infazların başka birilerini mafya dünyasında nasıl yükselttiğini izlerken insanın aslında filmin oldukça uzun süresine rağmen yaşadığı gerçekten koparması da bu filmi çok farklı ve eşsiz kılıyor zaten.

Konusuna gelirsek:

Tony MONTANA dandik bir gemide hafif deniz tutması eşliğinde Küba dan kaçan mülteci bir serseridir, ilk durağı Miami de şehrin göbeğindeki tellerle çevrili bir kampta göz altında tutulmasına ve Küba da girdiği ufak tefek raconvari işlerin de yetkililer tarafından bilinmesine rağmen bir vaad karşılığı cinayet işleyerek özgür kalmış sokaklara atılmış bir tiptir.

Komunist devrimin akabinde ortaya çıkan Tony deki memlekete duyulan düşmanlık mı, adamın ingilizce konuşurken ki aksanı veya terimleri mi mafya alemlerinin kural kaideleri mi yoksa ortalıkda hem ucuz hem de bir melek edası muhteşem bacaklarıyla ile gezen Michelle Pfeiffer mı?
filmle alakalı herşey ve tüm başarı aslında karakterlerdeki canlandırma ustalığı ile direk ilgili.

Ancak canlandırdığı karaktere biraz dikkat ettiğinizde farkedebileceğiniz üzere oldukça bozuk ruh halleri, tuhaf bir namus ve de ahlak anlayışı ile olur olmaz yerde çıkıveren deli cesareti ile Tony önce bikaç uyuşturucu tandanslı kuryelik işine takiben mafya babalarına göre en düşük seviyedeki bir lavukla tanışma ve onla iş çevirme imkanını bulur.

Namı ortamlarda yayılmakta ve bu içindeki karşı konulmaz elde etme, yükselme isteği onu kısa sürede Amerikanın sayılı mafya tiplerinden birisi yapar.
Hırslıdır, gözü karadır, adam harcamaya meraklı ve cesurdur. Alayına gider yaparak ortamlarda hatırı sayılır bir nam salar. Eyaletteki uyuşturucu tekelini ele geçirmesi bir kaç ticari anlaşma sayesinde hiç de uzun sürmez..

Öyle ki kazandığı çuvallar dolusu parayı ancak bikaç bankanın genel müdürüne para yedirerek ya da kıymetli mücevherler, jestlerle rüşvet o da olmazsa ödürmekle tehdit ederek saklayabilmekte bu esnada nefeslerini ensesinde hissettiği tüm polis teşkilatı ile mücadele de vermektedir.
Diğer memleketlerde kokain ekerek buna mal sağlayan insanlık olarak hiç te tekin olmayan çiftci köy ağalarıyla uğraşırken bir de başına yasak aşk meselesi çıkınca Tony bunalımlara girer..
Müptezel halleri yüzünden tükettiği kokainlerin de yan etkileri ile oldukça sağlıksız kararlar alması ile başı belaya girer, artık basına sızmış aleni kavga gürültü adam infaz etme haberlerine hakkında açılan uyuşturucu baronu davası da düşmüştür.


En sonlara doğru alemlerdeki bu yüksek ivmeli yükselişin bir anda nası tepetaklaya geldiğini çıkan çatışmada memurlara ve tüm fbi ajanlarına nasıl makineli tüfekle daldığını izleyip iç çekmek kalıyor geriye.
Harika bir çalışma eğer hala izlememiş veya unutmuş olanlara nacizane önerimizdir.

İzleyip yatağınıza uzanıp keşke.. demeyenlere ithafen işte filmden kimi kareler ve sahneler:










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails