19 Aralık 2010 Pazar

Duke Nukem: Nuclear Winter (1997)



Tarih 1997. Bir sene öncesi, 1996 yılı oyun dünyası açısından vurucu geçen bir yıldı...
3D Realms 1996 yılında Duke Nukem 3D’yi çıkarttı, serinin önceki oyunlarına tamamen farklı bir boyut kazandıran çok başarılı bir oyun olarak karşımıza çıktı. Id Software, ekstrem oyun serisini; “Quake”i başlatmış oldu. Gene aynı sene Duke Nukem 3D’nin izinde giderek 3D Realms/Monolith Productions bir sene sonra efsanevi korku oyunu Blood’ı piyasaya sürmüştü.

Bu 3 oyunun da tek bir amacı vardı önüne çıkanı parçala, tabi bu fikrin babası John Carmack, 93 yılında Id Software’in eşi benzeri görülmemiş “Doom”u ile gerçekleştirmişti. 3 boyutlu (gerçek 3 boyut olmasa da) Bitmap grafikleriyle ve çok kişili oyun desteği ile bir ilki gerçekleştirmiş ve öncü olmuştu. John Carmack kendi yaptığı grafik motoruna “id Tech 1” ya da daha bilinir adıyla Doom engine adını vermişti, ve bu daha sonra oyunlarda kullanıldı. Burada aşağı ya da yukarıya baktığınızda doğru açılarla 3 boyut göremiyorsunuz, bu yüzden bu 2,5 olarak kabul gördü. Aynı motorun benzer eşi Build engine adıyla Ken Silverman tarafından 3D Realms’e yapıldı, yani Duke Nukem 3D’nin motoru..

Fakat burada yatan bir gerçek var, o da Doom’un geleneğini birkaç seviye üste taşıyarak sürdürmek. Hem eğlence faktörü açısından hem görsel açıdan oldukça başarılı bir oyun çıkmıştı bile ! Benim şahsen en çok bilgisayar başında geçirmemin başlıca sebeplerinden biridir kesinlikle.

Asıl konumuz olan add-on a gelirsek “Nuclear Winter” Duke Nukem 3D’nin üzerine kurulan bir ekleme pakedidir, birçok farklı yaratıklar, ayrıca orj oyunda bolca gördüğümüz yan gelip yatarak bize çiftelilerle saldıran “bebop” vari domuzcuklar bizleri yalnız bırakmamış düşmanlardan.



Hikayemiz ise Duke Nukem 3D’de Los Angeles’a saldıran uzaylılar bu kez Noel Dayı Santa Claus’u kaçırarak beynini yıkamışlar; işleri daha da berbat etmek istediklerinden kendilerine “Feminist Elven Militia” adı veren yeni bir düşman gücünden yararlanıyorlar bu kez. Duke Nukem’in kuzey kutbuna gidip Santa Claus’u ve diğer işgalciler ile planları durdurması lazım. Yolculuğu boyunca kahramanımız birçok tanıdık yerin yanında yeni yerler de görecektir. Biz de bu hilkat garibelerinin haklarından gelmek için mücadele vereceğiz.

Bölümlere gelirsek 7 bölümden oluşan bir paket var elimizde. Son bölüm düşmanı da tahmin edebileceğiniz üzere Santa Claus Dayı. Çoğu bölümler karda geçiyor açık havalar dahilinde elbet, fakat bunun yanı sıra orijinal oyunda bulunduğumuz Red Light District ve Hollywood Holocaust gibi yerler de mevcut. Yeni mekanlar; “Headquarters of Santa Claus”, “A Large Town Village” ve “Toy Factory” gibi yerler bekliyor bizi.

Oyunda yönettiğimiz kahramanı ben hep Arnold Schwarzenegger sanmışımdır, gerek saç kesimiyle gerek gösterişli vücut yapısıyla, gerekse asabi tavrı ve aynı zamanda esprileriyle 2. başka bir isim gelemezdi akıllara. Oyunda eğlence faktörünü bir hayli tavan yaptıran mevzular bahis. Mesela götü donan sokak başında dilenen teyzem, onu vurdun mu animasyonu oldukça tatminkar bir splatter çıkıyor gözlerinize, kulaklarınıza layık.



“Nuclear Winter” pakedi fanlardan çoğunlukla olumsuz yönde eleştri aldı. Sebep olarak daha önceki 2 map’in kullanılmasını, yapımcıların tembelliklerine vurdular. Bölüm tasarımları da takdir edilmedi; biraz çıplak ve monoton gözüktüğü için, özellikle de Duke Caribbean: Life's a Beach ve Duke it out in D.C. paketlerine nazaran sönük kaldığı bir gerçekti maalesef. Nuclear Winter” yeni silah ya da yeni kullanılabilecek madde sunmadığından, eskileri harmanlayarak birazcık zorlama şekilde Nükleer kış atmosferini kullanarak birazcık göz boyama olarak nitelendi.

Duke Nukem 3D’ye gelmiş en iyi paket olmayabilir, ama gene de soğuk kış günlerinde Duke Nukem’ye doyamamışsanız ya da farklı bir tema beklentiniz varsa farklılık açısından iyi gelebilir.

"I like a good cigar...and a bad woman..."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails