11 Aralık 2010 Cumartesi

Da uomo a uomo aka Death Rides a Horse (1967)



Western filmleri konusunda söyleyebileceğim en açık şey üç filmden ikisinin birbiri ile paralel ilerlemesi ve benzer sonlarla bitmesidir.Bu filmleri zevkli kılan satır ise aralarında saklı olan ince detaylardır.

Giulio Petroni,Bir çok İtalyan yönetmen gibi Spagetti Western sinemasının altın çağında yıldızı parlamış isimlerden biri.Da uomo a uomo(1967) ile başlayan western serüveni,Tepepa (1968) ve La vita,a volte,e molto dura, vero Provvidenza?(1972)gibi filmleryle devam etmiştir.


1967 yılında beyaz perdeye yansıyan Da uomo a uomo aka Death Rides a Horse,set önü ve set arkası yıldızlarla dolu bir yapıt.Kamera önünde Lee van Cleef,Diablolik ile gönüllerde taht kuran John Phillp Law ve Spagetti Westernlerinin en pislik,en kötü adamları bu muhteşem yapıtta yer almakta.

Gizli kahramansa kesinlikle İtalyan sinemasının en büyük senaristlerinden olan Luciano Vincenzoni.İtalyan sinemasından aklınıza gelen sükse yapmış ne kadar film varsa bir çoğunun senaryosunu ona ait olduğunu görmekteyiz.

Saf kan İtalyan çekimleri ile dolu olan film bir de kusursuz yaratıcılıkta bir senaryo ile süslenince oyunculara sadece oynamak kalmış diyebilirim.



Baş rolde alanlar dışında filmdeki en önemli karakterler,Tek göz Paco ve kardeşi Pedro,Burt Cavanaugh,Walcott.Karakteristik oyunculuklarının yanı sıra günlük hayatlarında da bu tipte insanlarmışçasına oynadıkları tipe bürünen oyuncular olması onları daha bir ön plana çıkartıyor.Bu da belki de italyan Spagettilerin en başlıca özelliliklerinden biri.Kötü adamların iyi adamdan daha havalı oluşu.

15 yıl önce...

Diye başlayan film şu şekilde süre geliyor.

Meceita çiftliğinde gerçekleşen acımasız katliamdan sağ kurtulan küçük oğulları Bill yapılan bu zalimliğin intikamını almak için yemin eder.O esna da geçirdiği şok ve hatırladığı imgeler zihninden asla silinmemiştir.Tek mahmuz,Kuru kafa kolyesi,Yaralı surat,Göğüs kafesinde yer alan dört as ve pullu bir küpe.Olayın ardından yıllar geçmiş bu haydut çetesi köşeyi dönmüş ve Bill'de intikam ateşi ile gün ve gün kavrulmuştur.Ryan(Lee Van Cleef) adındaki çete elemanlarından birinin hapisten çıkması ile başlayan bu soluksuz macera iyi adamların zaferi ile son bulur.



Karakterilik bir Western filmi olan Da uomo a uomo aka Death Rides a Horse kanımca zirve yıllarını yaşan bu türün en değerli yapıtlarından birisi.Akıl almaz mevzuların en gerçekci utopyada süre gelen bu filmi mutlaka seyretmenizi tavsiye ederim.

Haribo Puanı:Hey,Piano player-Hit three notes !!!

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails