12 Kasım 2010 Cuma

The Prowler (1981)



Katil-Kurban ilişkisinin beyaz perdeye yansıması 1930'lu yıllarda Forerunners adlı furya ile başlamıştır.60'lar ve 70'ler Splatter,Giallo ve Exploitation hakimiyetin de ilerlerken 1974 yıllında gösterime giren Black Christmas ile Slasher furyası başlamış ve Katil-Kurban ilişkisi beyaz perde adına son evrimi geçirmiştir.

1981 yapımı The Prowler da İlk dönem Slasher furyasının en güzel örneklerinden.Kısa kariyerli yönetmenlerden biri olan Joseph Zito tarafından yönetilen filmin Senaryosu Scooby-doo çizgi filminin de senaryolarının yazan Neal Barbera ve Mark Edens üstlenmiş.Yönetmen ve set kadrosu ne kadar korku dünyasına uzak gibi gözükse de kanlı sahnelerin mimarı üstlenen Tom Savini kanımca filmi kotarıyor.


Oyuncu kadrosununda da öyle önemli bir isim yer almamakta.



O dönem için daha oturmamış kalıplara sahip olan Slasher filmleri için bakıldığında sıradışı bir senaryoya sahip olduğunu görmekteyiz.Ayrıca ölümlerin oldukça gaddar methodlarla gerçkeleşmesi de ayrıca benden onlan notunu arttırdı.Ne kadar Slasher filmleri ile aram iyi olmasada da The Prowler sevdiğim Slaher filmler arasına başlar başlamaz girdi.



konuyu özetlersek, Queen Mary zırhlısıyla 2. Dünya Savaşı sonrası ülkelerine dönen Amerikan askerleri için bir kutlama partisi yapılır. Savaşın bitimine birkaç hafta kala sevgilisinden bir mektup alan askerlerden biri ortadan kaybolur. Kutlama başladıktan bir kaç saat sonra ortaya çıkan asker kostümlü biribu kutlamadaki insanları katketmeye başlar. Bu olayın yıllar sonra aynı güne denk gelen bir okul mezuniyeti kasabanın yaşlı ahalisini gerer. Benzer olayların nüksetmesinden korkarlar; ve korktukları başlarına gelir.



88 dakika süren filmde, yönetmen cinayetleri doğru aralıklarla ayarlamış. Filmin bşlamasıyla akan kan filmin sonuna kadar devam etmekte. 2.Dünya Savaşı askeri olan katil göründüğü gibi Sodom'un ünlü askerini fazlasıyla andırmakta. Çekilen cinayet sahnelerinde pek bir yaratıcılık olmamasına rağmen fazlasıyla worship sahneler yer almakta. Ancak filme özgü olan cinayet sahnesiyse katilin havuzda işlediği cinayettir. DVD kapağında da bu sahneyi görüyoruz.

Her slasher filminde olduğu gibi bu filmde de katilin bir takıntısı var.



Slasherın altın çağı (84-89) filmlerini 100 kere cebinden çıkaran The Prowler,İnturder,Driller killer,Silent Night serisi, Slaughter House ve Black Christmas gibi Slasher furyasının Sayılı gorecu adama hitap eden filmlerden. Bu filme benzer son dönem Neo-Slasher furyasından ise en güzel örnek Rob Zombie'nin Halloween'leri.

Sevgilinizle şarap içip, keyif yaparken zevkle izleyeceğiniz ibret verici The Prowler aynı zamanda klasik korku anlayışını 80'lere kadar taşımış bir film.

Kanımca Gorecu tayfa tarafındanda kaçırılmamalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails