20 Ekim 2010 Çarşamba

Mortalized (Rus) - Deathville (2007)

Korku Death/Grind işlerinin başlatanı Mortician'ın Rus klonu Mortalized'i ele alacağım. Hani halk arasında tabir var ya. "Hık demiş, burnundan düşmüş." diye. İşte Rus Mortalized'te hık demiş, Mortician'ın burnundan düşmüş.



Albümdeki Kadro:

Sep - Vokal
Voron - Gitar
Sepsis - Bas
Brutalik - Davul

Albümdeki Şarkılar:

1.Ripper
2.Formalin Addiction
3.Braindead
4.Homicide Day
5.Mortifer
6.Deathville
7.Unquenchable Bloodlust
8.Spasmodic Necrophilia
9.Putrefaction Mangling
10.Mr. Cannibal
11.Thrombophlebitis
12.Deadly Cold
13.Lord Of The Dead (Mortician Cover)   

Grup hakkında şaşkınlığı dile getirebilecek olan cümle sanırım, death/grind aleminde sanırım şu cümle ile ifade edilir: "Bir grup Mortician'a nasıl bu kadar çok benzeyebilir?"

Davulcu amca şöyle bir baktığınızda Mortician'ın davul programının canlı versiyonu gibi bir şey. Mortician davullarını, davul programı ile yazıyor. Mortalized'in davulcusu ise oturmuş, Mortician'ın davul programıyla yazdıklarını bizzat kendisi çalmış. Şimdi davul nasıl diye soracaksınız. Bende davul Mortician gibi diyecem. Davul Mortician gibi dediğimde Mortician bilmeyen anlamıyacak haliyle. Tıp tak tıp tak, tapa tapa tapa tapa, tıp tak tıp tak tapa tapa tapa tapa, totototototototot, spa spa spa spa, totototototo spa spa spa spa diye gidiyor. Yer yer çift kros giriyor. Bazende zil çalıyor. Genel olarak bol speed ataklar ve bol blastlar hakim diyelim. Haa unutmadan grup artık Mortician'a kafayı nasııııl taktıysa, nasıııııl tutulduysa bilemiyorum. Davulcu amca bıkmamış usanmamış üşenmemiş çaldığı davulun tonlarını aynen Mortician gibi yapmış. Dinlerken Mortician davul tonlarına sahip bir davul programlama olayı var sanıyorsunuz. Halbuki adam üşenmemiş, Mortician'ın davul tonlarını almış, nerdeyse birebir olarak aynısını ayarlamış. Sonra oturmuş başına Mortician'ın davul programda yazdığı stilde davul çalmış. Mortician'ın davul partlarını bilenler zaten Mortalized davulcusunun nasıl dehşet bir davulcu olucağını anlarlar. Böle kondisyonda davulcu kolay kolay çıkmaz.

Gitar olayı bilindik Mortician stil gitarlar diyebilirim. Gitarın telini salmışlar böyle, gevşek ötesi olmuş. Hiç bir şey anlaşılmıyor. Öyle boşuna riffler nasıl falan diye sormayın. Mortician dinlerken nasıl anlıyamıyorsanız, Mortalized dinlerkende anlıyamıyorsunuz. Gitar riffleri Mortician gibi diyelim direkt olarak. Groove temelli Death/Grind riffleri. Fakat öyle anlaşılır gitar tonları falan yok. Gitar tellerinin gerginliğini şöyle ifade edersek anlaşılır sanırsam. O gitar tellerine çamaşır bile asılmaz. Ok yayı misali gevşek. Asılsan böyle baya bi gelir yukarı doğru. Gitar çalarken boooov boooov bob bo bobobobob diye bi ses geliyor zaten.

Bass olayıda aynen gitar gibi. Tamamen gevşek tellere sahip. Gitar ile paralel gidiyor tabiki. Sitemiz yazarlarından Haribo4Grind'ın tabiriyle Dizel Traktör Soundlu bass gitar olayı. Gerçektende Dizel traktörün motor sesi gibi ses var bassta. Sen ne anlarsın olm diyceksiniz? Eee bizimde tarlada,bağda,bahçede traktör sürmüşlüğümüz var. Bass gitarın sesi Massey Ferguson 285'in motorunun sesi gibi maşallah. Gar gar gar gar gar gar diye ses çıkıyor bass'tan.

Esas herkesi dumura uğratan durum vokalde kopuyor. Bir çokları Sick Guttural Vokal der. Bazıları Deep Guttural Vokal der. Kimin ne dediğini pek önemsemiyorum. Ben bu tip vokale Horror Guttural Vokal diyorum. Vokalcinin olayı Mortician'ın efsane vokalcisi Will Rahmer'in Horror Guttural Vokal stiliyle aynı. Vokalci Sep kişisinin Horror Guttural Vokali, Mortician vokali Will Rahmer'in Domain Of Death albümündeki Horror Guttural Vokal stiliyle ve sesiyle aynı diyebilirim. Yanlış duymadınız Vokalci Sep, Will Rahmer'in vokal stiliyle aynı stile sahip olmakla kalmıyor. Will Rahmer'in sesiyle neredeyse aynı ses çıkarıyor diyebilirim. Bir çok kez dinlerken Will Rahmer'mi okuyor layn diye hisse kapılıyorsunuz. Will Rahmer benim varisim Rusyalı Sep'tir dese hiç biriniz şaşırmayın. Sep amcanın Horror Guttural Vokali, Will Rahmer'in Horror Guttural Vokaliyle gerek stil, gerekse ses olarak o derece çok ama çok fazla benziyor. Haliyle Will Rahmer'in Horror Guttural Vokalleri çoğu kişinin dudaklarını uçuklatır, akıllara ziyan eder. Will Rahmer'in Horror Guttural Vokallerine benzer bir iş yapmak oldukça sağlam bir işken, bu derece çok benzeyen bir iş yapmak baya çok çok fazla sağlam bir iştir. Will Rahmer amca bu gençlere full destek verecektir diye düşünüyorum.

Bu kadar Mortician'cı olan adamlar kayıt olayında napmış bakalım diye sorucaksınız tabiki. Kayıt işinde Mortician'dan biraz farklı düşünüyorlar. Biraz farklı dediysek öyle üst düzey farklı değil tabiki. Kayıt mantıklarıda Mortician ile aynı mantık aslında. Gel gelelim Mortalized'in kayıtları Mortician'a göre bir miktar daha temiz diyebilirim. Tabi bu temizlik şöyle anlaşılsın. Davulu, gitarı, vokali herşeyi çok net duyuluyor. Mortician'da da duyuluyor zaten. Fakat Mortalized'teki olay bir miktar daha temiz. Burdaki temizliğide öyle çok büyütmeyin tabiki. Mortician kafası bir grup sonuçta. Gitarların telleri sonuna kadar gevşek. Bass'ların telleri aynı şekilde gevşek. Haliyle çok temiz olsa ne yazar. Gitardan çıkan ses zaten başlı başına leş bir ses.

Şarkı sözlerine gelince Mortician'dan etkilenmiş grubun öyle çiçek böcek anlatması beklenemez. Zombi, Gore, Korku vb konuları işliyorlar. Tabiki neredeyse her şarkıda introlar var. Nasıl introlar? Tabiki Mortician'daki gibi korku filmlerinden, zombi filmlerinden, gore filmlerinden alınmış introlar. Şarkı uzunluklarıda genellikle 1-3 dakika arasında değişiyor. Tabi bu uzunluklar şarkı başlarındaki introlarla birlikte olan uzunluklar. Albümün sonunda Mortician'dan Lord Of The Dead coverı var ki, aynen çalmış adamlar. Vokalinde oldukça çok benzemesi yüzünden kendinizi Mortician dinliyormuş gibi hissetmeniz kaçınılmaz oluyor. Mortician coverları içinde gelmiş geçmiş en başarılı coverlardan biri diyebilirim.

Albüm kapağıda beklendiği gibi Zombi işi kapak dediğimiz işten olmuş. Bir ufak çocuk var. Demire tutunmuş elini uzatmış. Yardım istiyor belliki. Arkada ise bir binanın içinden oluk oluk çıkan zombi sürüsü çocuğa doğru geliyor. Albüm içeriğiyle paralel bir kapak. Kapakta nasıl zombicilik görüyorsanız, albümün içinde de o şekilde bir zombicilik var.

Sonuç olarak baktığımızda Will Rahmer'e oldukça çok benzeyen Horror Guttural Vokalleri, gitar-bass-davul tonlarına kadar tamamen Mortician tonlarına yoğunlaşmış, tamamen Mortician modunda Groove temelli Death/Grind riffleriyle bezeli bir müzik, Zombi,Gore,Korku filmlerinden alınma introlar, Zombi işi bir albüm kapağı, Mortician'a saygıda kusur etmeyen bir duruş göz önüne alındığında daha ne diyebilirim ki? Korku Death/Grind olayında benzerine çok çok az rastlayacağınız bir albüm olmuş diyebilirim. Mortician, Impetigo vb Korku Death Metal ya da Korku Death/Grind işlerini sevenlerin kaçırmaması gereken bir albüm diyebilirim.

Albümden örnek için:



Related Posts with Thumbnails