21 Ekim 2010 Perşembe

Bilim Kurgu-Korku Oyunlarının Efsanesi DOOM 3


Bilim Kurgu-Korku oyunlarının efsanesiydi DOOM oyunu. Ardından DOOM 2 çıktı ve büyük olaylar kopmuştu, bilgisayar oyunları dünyasında. Seneler seneler sonra, harika grafikler ile DOOM 3'ün çıkacağı duyurulunca hepimiz heyecanlandık tabiki. Kalbimiz küt küt attı. Tamamiyle korkunç, gerilim dolu, cehennemden gelen şeytanlarla savaşıcaktık. Boru değil tabi.



Malum bu aralar Cadılar Bayramı denilen olayı kutlayacak yabancılar. Bizim böyle geleneklerimiz yok fakat korku filmleri, korku temalı müzikler, korku oyunları vs takip ederiz her türlü. Mademki millet bu işleri kovalayacak dünyada diyerek, korku filmlerinin ağababalarından Alien kritiği yazdım. Death Metal kovalıyoruz. Mortician gibi Horror Death/Grind yapan bir grup kritiği yapmak lazım diyerek Horror Death/Grindcı Mortalized (Rus) grubunun albüm kritiğini yaptım. Korku filmi, Korku temalı Death/Grind derken sıra geldi Korku oyunlarına. Korku oyunlarında da tavsiye edilebilecek en sağlam oyun DOOM serisinden bir oyun olabilir. Her ne kadar 2004 yılında çıkmış bir oyun olsada, aradan geçen 6 yıla rağmen bana göre korku oyunları klasmanında DOOM 3'ten gerek atmosfer, gerek gerilim, gerek korkunçluk boyutu bakımından kıyaslandığında daha korkunç diyebileceğim oyun çıkmadı. Bu yüzden özellikle DOOM 3'ü tavsiye ediyorum.

Oyunun grafik kalitesini görmek için oyundan kareler:



Yukarda gördüğünüz resimler oyunun en aydınlık bölümlerinden. Grafik detaylarını iyice net belli olması için özenle hazırlanmış resimler. Oyun içi atmosfer nasıl diye soracak olursanız işler değişiyor.

Oyun içi atmosferi görmek için:




Oyun sürekli dar mekanlarda ve aşırı karanlık ortamlarda geçiyor. Yaratıklar size alev topu atarsa, alev topunun aydınlığı ve plasma silahıyla ateş ettiğinizde plasmaların çıkardığı aydınlık yolunuzu aydınlatıyor. Bunun haricinde el fenerinizle belirli bir mesafeyi aydınlatabiliyorsunuz. Merak etmeyin el fenerinizin pilini şarj etmek gerekmiyor. Sınırsız bir şekilde, istediğiniz kadar kullanabiliyorsunuz. Fakat çokta ahım şahım aydınlattığı yok. Çok kısıtlı bir aleni aydınlatıyor. Bu arada oyunda cehenneme ışınlanıyorsunuz. Cehenneme ışınlandığınızda el feneriniz sizden alınıyor. Cehennemin zifiri karanlığında yaratıkların ve silahınızı ateşinden başka aydınlık yok. Sadece etrafınızda akan lavların alevleri aydınlatıyor o kadar. Esas korkuyu ve gerilimi işte o zaman yaşıyorsunuz. Sığınacağınız bir el feneri bile yok. Oyunda el fenerinin kısıtlı alanı aydınlatmasından yakınanlar, cehenneme ışınlandıklarında el fenerinin o kısıtlı aydınlatmasının değerini öyle bir anlıycaklar ki, cehennemden geri döndüklerinde el fenerine 4 elle sarılacaklar.

DOOM 3'ün cehenneminden kesitler:




O karşıdan gelende ne dediğinizi duyar gibiyim. Oyunda Boss olmayan en güçlü düşmanımız HellKnight diyeceğim bende. Daha yakından görmek için:
Karakterimiz Doom serisinin en sevilen silahı Shotgun yani Pompalı Tüfeği elinde tutuyor olsada, tehlikeyi fark edememiş. Dikkat arkanda ağzından akan salyalarıyla HellKnight duruyor.


Cehennemde ise işler çok fena. Cehennemin Gardiyanı nasıl birşeymiş acaba:

Oyunun sonunda ise Doom Aleminin gelmiş geçmiş en sakat ve en güçlü yaratığı CyberDemon geliyor. Bir elinde roket atarı, devasa boyutlarıyla CyberDemon için:

Devasa boyutlu CyberDemon çok fena bir surata ve alev saçan bir ağza sahip:
Oyundaki silahları gösteren bir video buldum. Daha doğrusu bir mod yapmışlar. İlk önce Oyundaki Silahları, sonra da yaptıkları mod'taki upgrade yaptıkları silahları gösteriyor. Oyundaki silahlar nasıl merak ediyorsanız, videoda her silahta ilk gösterilen, upgrade'siz hallerine bakınız:


Ayrıca oyundaki düşmanların resimlerinden oluşan toplu bir derleme için:


Doom 3 oyun içinden korkutucu sahneleri gösteren, oyun içi görüntüler için:




Oyun içinden görüntüleride koyduktan sonra DOOM 3'ün ana temasının müziğini koymamak olmaz. Oyunu ilk açtığınızda, oyun menüsündeyken çalmaya başlayan DOOM 3'ün ana temasının müziği için:



Son olarak Doom serisinin en sevilen silahlarından Shotgun'u yani Pompalı Tüfeği eline almış oyunda kendisini yönlendirdiğimiz, ana karakterimizin olan askerimizin, herkesin söylediği adıyla DoomGuy'un resmini koyalım.



Korku oyunlarını seviyorsanız, Bilgisayar oyunlarında Doom serisinin sizin için ayrıcalıklı bir yeri varsa, Cehennemden gelen şeytanları öldürmeye çalışarak, karanlık ortamlarda bolca gerilim ve korku yaşamak istiyorsanız DOOM 3 tamda sizin istediğiniz gibi bir oyun. Bilim Kurgu-Korku dalındaki FPS-Aksiyon oyunlarını seviyorsanız sakın kaçırmayın derim. Ayrıca hazır yazmışken haberinide vereyim. Doom ve Quake serilerinin yapımcısı, tüm bu konsepti, bu yaratıkları, bu atmosferi, bu oyunları tasarlayan John D. Carmack
DOOM 4'ü yapımına başlandığını duyurdu. Grafik olarak tüm bilgisayar alemini sarsan, bilgisayarları sonuna kadar zorlayacak bir oyun olacakmış. Korku ve gerilim atmosferinide yansıtmak için en büyük sinema yönetmenlerinden tutunda, konunun ve senaryodaki korkunçluğu en üst düzeyde tutmak için korku-gerilim türünün en ünlü romancılarıyla iş birliği yapıyormuş. Buda demek oluyorki DOOM 4 geldiğinde tir tir titremeye ve ürpermeye hazır olun.
Related Posts with Thumbnails