6 Temmuz 2010 Salı

Uncleansed - Domination of the Faithful (2010)


Hazır Teksas Death Metaliden söz açıldı; o zaman Uncleansed kritiği yapmak lazım dedim. Sitemizin old schoolcusu Boba ile beraber, uzun süredir bu albümü bekliyorduk. Boba konser yorgunluğu sebebiyle yazmayınca iş bana düştü. Ben yazayım dedim.



Grubun Kadrosu:

Shawn Whitaker - Vokal
Dave Cibello - Gitar
Jim Case - Gitar
Sherman Clark - Bas
Darrel White - Davul



Albümdeki Şarkılar:

01. Intro
02. The Summoning
03. Spiriti Diabolicus
04. Sacrament of the Ancients
05. Parasitic Hunger
06. Domination of the Faithful
07. Molecular Immolation
08. Cathonic Tremors
09. Conquest of Heaven


Grubun içeriğinin bir kısmı aşşa yukarı belli. Bu Teksaslı yiğitler her zamanki gibi, biz naparsak yapalım memleketimizin death metal anlayışından zerre taviz veremiyoruz diyor. Müziğin içeriğinde illede Teksas Death Metali olacak arkadaş diyorlar. Gel gelelim grup kendini tamamen Incantation, Immolation, Morbid Angel vb. karanlık, isyankar, çirkef death metal işlerine atamış. Eee nasıl olucak şimdi. Hem balyoz gibi Teksas Death Metali yapıcam diyceksin hem de Karanlık, isyankar işlerden vazgeçmem diyceksin. Teksaslılar yapıyor arkadaş. Ver adamların eline gitarı Thrash Metalle, Teksas Death Metali bile harmanlar bunlar. O derece sakat herifler bunlar.


Davulcu eleman Incantation'a biterim, Morbid Angel'a ölürüm modunda bir adam muhtemelen. Nasıl adam arkadaş bunlar. Bu Death Metalciler nedense Teksas sınırı içinde olunca, davulcusu full gaz oluyor, gitarcısı full piskopat oluyor. Vokalcisi full guttural oluyor. Hiç mi sapmazsınız Extremelikten. Azıcık orta yola gidelim, olurunu bulalım hiç mi demezsiniz. İnsanın aklına türlü türlü sorular geliyor. Davulcu eleman Çift kros etkinliğini bırakmadan, blast işlerine gönül vererek ilerliyor. Zaman zaman karanlık konsepte uygun, leş speed ataklar, spa spa gidişler vs mevcut. Gayet hoş ve güzel. Karanlık işlerde de varım, Balyoz gibi sert işlerde de varım diyor adam.
 
Gitarcı elemanlar baya çok düşünmüş, hesaplamış, uğraşmış didinmiş. Balyoz gibi Teksas Death Metaliyle, Karanlık, leş, isyankar, çirkef Death Metal nasıl birleşir, nasıl aynı potada eritilir diye sağlam kafa yormuşlar. Genel anlamda baktığınızda yaa bu Teksas Death Metali işte de diyebilmeniz mümkün. Hayır abi bildiğin bodozlama, karanlık, isyankar death metal işleri var bunlarda demenizde mümkün. Adamlar hiç taviz vermiyor. Biraz teknik bir yapı olmakla birlikte, gitar tonları öyle bir ayarlanmış ki o leş, çirkef, isyankar, karanlık atmosferi yansıtabilecek riff destekleriyle birlikte baya karanlık bir atmosfer oluşmuş. Teksas Deathcileri Incantation işlerine sararsa ne olur diye sorarsanız, güzel bir cevap niteliğinde bence.

Vokalci şahış Insidious Decrepancy, Viral Load gibi gruplardan tanıdığımız Shawn Whitaker kişisi. Link'ten Shawn Whitaker kişisinin tek kişilik Teksas Death Metal projesine bakabilirsiniz. Vokalci amca yine Insidious Decrepancy'deki vokal mantığına aynen devam ediyor. Vokalci derin,güçlü,yıkıcı Sick Guttural Vokal olaylarına giriştiği gibi, Brutal Vokal ve Scream Vokal işlerinede girişmeye devam ediyor. Vokalleri yine aynı Insidious Decrepancy'deki gibi. Fakat bu grupta Shawn Whitaker kişisi sadece vokal işine baktığı için döşemiş geçmiş Sick Guttural Vokalleri diye düşünün. Insidious Decrepancy'deki gibi ortalama bi dağılım yok. Insidious Decrepancy'deki gibi her işe kendisi bakmıyor. Sadece Vokal işine baktığı için amca gayet rahat hareket etmiş. Kafasının estiği gibi döşemiş vokalleri. Sadece vokal üzerine yoğunlaştığı için, müziğin neresine nasıl gider sağlam bir hesap kitap yapmış. Yer yer çirkef, isyankar Scream Vokaller, yer yer karanlık atmosfere uygun Gaddar Brutal Vokaller, ortalığı tarumar etmek, yıkmak, dağıtmak için Sick Guttural Vokalleri döşemiş. Kendine düşen işi çok sağlam yapmış diyebilirim. Böyle bir Sick Guttural Vokalci dünyaya bir daha zor gelir diyorum. Böyle Sick Guttural Vokalci zor bulunur. Böyle Sick Guttural Vokalci dünyada bir daha zor yetişir. Dünyadaki Sick Guttural Vokalciler içinde benim en sevdiğim, en beğendiğim Sick Guttural Vokalcilerden birisi diyebilirim. Tabi herkes böyle düşünmek zorunda değil. Herkesin kendi fikri vardır. Saygı duyarım.

Kayıt kalitesi oldukça güzel. Karanlık atmosferi hissettirebilecek şekilde bir kayıt düşünülmüş. Herşey gayet temiz ve net. Teksas Death Metalciliğinden de taviz verilmemiş. Gel gelelim temel odak Karanlık Atmosfer üzerine olmuş. Bu yüzden hafiften leşimsi bir kayıt söz konusu olsada, hiç bir şey anlaşılmıyor; çok pis bir kayıt demek değil. Herşey gayet açık ve net anlaşılır bir şekilde. Fakat son derece Karanlık bir temel söz konusu.

Şarkı sözleri tahmin edilebileceği gibi ölüm, dine isyankarlık, keçicilik gibi konulardan oluşuyor. Incantation kovalayıpta keçicilik işlerine sarmasalardı, ters olurdu zaten. Şarkı uzunlukları 3-4 dakika arasında değişiyor.

Albüm kapağı ise söz konseptine uygun bir çizim olmuş. Böyle kararmaya başlamış bir havada, kafasından boynuz çıkmış bir adam, kanların üstünde can çekişiyor gibi. Etrafında karanlık gölgeler, her an adamı ele geçirecekmiş gibi duruyor. Konsepte uygun bir kapak çizilmiş. Çok süper ötesi değil, çokta çirkin değil. Yapılan iş için uygun bir kapak olmuş.

Şöyle bir bakınca kim dinler bu grubu dediğimde, aslında arz-talep nasıl olur tam kestiremiyorum. Incantation, Immolation kovalayanlar sever fakat Teksascılık olduğu için ters gelebilir. Teksas Death sevenler kovalayabilir ama Karanlık, leş atmosfer olduğu için garip gelebilir. En iyisi Teksas Death ve Karanlık Old School Death Metal sevenlerin ortak ilgi alanı olabilme ihtimali var demek en doğrusu.

Albümden Şarkı ve Konser Performansları için:










Related Posts with Thumbnails