15 Temmuz 2010 Perşembe

Logan's Run (1976)



70 ortalarında tv dünyasının en sarsıcı işlerinden birisi de yurdumuzda tek kanal tek tabanca dönemlerinde Trt de de yayınlanmış Logan ın Kaçışı dır hiç kuşkusuz.

1976 da, sinema filmi formatında gösterime giren 1 sene sonra 14 bölümlük dizi olarak yayınlanan bu yapıtta, 23. yy daki olası bir yaşam sisteminden bahsederek fantastik bir dünyayı evlere getirdi bu filmin ekibi.
30 yaşında taş gibi olsanız bile değişik veya egzantrik bir ayinle öleceğiniz bir yaşamı anlatmak her yiğidin harcı değil elbette.



Dizi de ekip :

Gregory Harrison ... Logan
Heather Menzies ... Jessica
Donald Moffat ... Rem
Randy Powell ... Francis



1976 da gösterime girmiş sinema formatındaki kadro ise:

Michael York ... Logan
Richard Jordan ... Francis
Jenny Agutter ... Jessica
Roscoe Lee Browne ... Box
Farrah Fawcett ... Holly (as Farrah Fawcett-Majors)
Michael Anderson Jr. ... Doc
Peter Ustinov ... Old Man
Randolph Roberts ... 2nd Sanctuary Man
Lara Lindsay ... The Woman Runner
Gary Morgan ... Billy


Bunun haricinde her 2 çalışmada da göze batan ayrıntılar var.
Herşeyden evvel Logan herifinin güneş enerjisi ile çalışan geceleri de dımzdızlak yolun ortasında kalan otomobili.
Tuhaf kasası, parlak boyası, arka kısımdaki bagaj üstü kanatlar vs klas ve o senelere göre güzel bir dizayndı açıkçası. Veya tüm silah gövdesinin tam da ortasına gelen kabzası ile tuhaf tabancası, tuluma benzer tek tip kıyafetler vs vs herşey o dönem insanlarını şaşırtmaya biraz da gözünü boyamaya yönelik. Emme bilim kurgunun karakteristiği de biraz da budur ..


Genel konusuna gelince,

23. yy içinde yani 2200 lü yıllarda geçiyor tüm hadiseler.
Logan ise bu tuhaf kuralları olan buna rağmen 30 a kadar insanlara cennetvari bir yaşam sunan organizma içinde görevli bir elemandır, yani Sandman dir.
Yegane görevi ise 30 a gelmiş ancak ölüme hazır olmayan hele de bu rituel eşliğinde acısız gerçekleşecek olaydan kaçanları enselemektir.
Çalışmak veya herhangi bir emek sarfetmeden yaşam süren insanlar elbette ceyrek asırlık yaşamla yetinmek istememektedirler türlü işler cevirmektedirler sırf bu yüzden hemde :p

Yanındaki partneri olcak yavruyla bu işlere dalmış giderken lavuk bir gün
kendinin de 30 a merdiven dayadığını çakozlar ve kaçmaya başlar..
Sistemi ve kendisini enselemeye geleceklerin şekil şemallerini ve de taktiklerini bildiği için Logan kaçaar, ekipler kovalar, bu sürer gider.

Sistemin tepesindekiler bu işi önce gizli bitirmeye kalksalar da uzun yaşam için her kurnazlığı yapan Logan herifinin namı da yürür o alemlerde velhasılı fantastik kuntastik bir dizi izlemiş olursunuz.

Son dönemde bir amerikan kanalı bunu yeniden çekti diye duydum ama öyle korkunç kritikler okudum ki seyretmeye cesaret edemedim ama oldschool dizi veya filmi bulursanız ve de bilim kurgu türünün köklerine göz atmak isterseniz o fırsatı direk değerlendirin.








Related Posts with Thumbnails