16 Haziran 2010 Çarşamba

Severe Torture - Feasting On Blood (2000)

Hollandanın ağar çocukları Severe Torture yeni albümünden şarkısını myspace ortamlarına koydu. Dinleyince söylediğim ilk şey, "Bu adamlar karanlık konseptlerden çıkıp, gore konseptine geri dönüyorlar." demek oldu. Yeni albümden önce de Severe Torture'un debut albümünün kritiğini yapmak gerek diye düşündüm.

Grubun Albümdeki Kadrosu:

Dennis Schreurs - Vokal
Seth van de Loo - Davul
Patrick Boleij - Bas
Thijs van Laarhoven - Gitar

Albümdeki Şarkı Listesi:

1.Feces For Jesus
2.Blood
3.Decomposing Bitch
4.Baptized In Virginal Liquid
5.Twist The Cross
6.Butchery Of The Soul
7.Rest In Flames
8.Severe Torture
9.Pray For Nothing
10.Vomiting Christ
11.Lambs Of A God
12.Taking Down The Descender

Davulcu amcayı bir çokları Deicide'a bir konserde vokal yapmış olmasıyla tanıyor olsalarda, bu kısımı es geçerek davul performansına odaklanıyorum. Davulcu amca ve diğeri genel olarak Cannibal Corpse etkisinde bir iş yapıyor diyebiliriz. Alttan sürekli çift krosslar, sağlam bir hıza ve tuşeye sahip blastlar, zillerle ilginç atraksiyonlar, bol bol ataklar, speed ataklar vs türlü türlü işler var. Gayet klas, on numara bir iş çıkartmış diyebilirim. Davulcunun partları müzikle çok uyumlu ve tuşeside oldukça sağlam diyebilirim. Neredeyse makine gibi çalıyor.

Gitarcı amcada Cannibal Corpse etkili riffler üstüne odaklanmış. Grubun genel duruşuna bakarsak, old school death metal olsun ama brutal death metalden de şaşılmasın gibi bir pozisyonda olduğu için, Cannibal Corpse ile yakın durmalarıda çok normal oluyor. Brutal Death Metale uygun teknik riffler mevcut. Burdaki teknikliği Suffocation teknikliği gibi filan algılamayın; Cannibal Corpse ne kadar teknik ve ne kadar brutal death metalse bu grupta o kadar teknik ve brutal death metaldir diyebilirim.Riffler oldukça gaz ve brutal rifflerden oluşuyor. Genellikle old school death metalden kopmamış ama brutal death metal rotası üzerine oturmuş, karma bir anlayış var. Eski ve modern death metali birleştirip gayet sağlam bir iş çıkarmışlar. Gitar tonlamaları gayet güzel ve hoş olmuş. Müzikleriyle uyumlu bir ton yakalamışlar diyebilirim.

Baslardan genelde bahsetmezdim ama bu grupta durum biraz farklı. Adamlar basların oldukça belirgin olmasını sağlamışlar. Açık ve net bir şekilde basları duyabiliyorsunuz. Gitarla paralel gidiyor olsa da gayet net ve açık anlaşılıyor. Hiç kimse arkada kalmasın demişler. Basımızda duyulsun demişler. Güzelde etmişler. Gitarın arkasından derin derin basların gidişini dinlemek gayet eğlenceli oluyor.

Vokalci amca derin,kalın,güçlü,yıkıcı,iğrenç,kusmuk tipindeki Sick Guttural Vokallerini, insanın beynine çivi çakar gibi çakıyor. Extreme, dehşet ve gaddar bir vokale sahip diyebilirim. Vokalci Dennis Schreurs'in Sick Guttural Vokalleri kusmuk sesi gibi, sulu, şırıltılı gurultulu, aşırı kalın ve derin bir sese sahip. Vokalci Dennis Schreurs'in vokal stili, Internal Suffering vokalcisi Fabio Marin'in Awakening of the Rebel albümünde yaptığı Sick Guttural Vokal stiline oldukça fazla benziyor diyebilirim; hatta Dennis Schreurs ve Fabio Marin aynı Sick Guttural Vokal stilline sahipler bile diyebilirim. Dennis Schreurs'in gerek vokal stili gerekse vokal sesi, Fabio Marin'in Awakening of the Rebel albümündeki vokal stili ve vokal sesine oldukça fazla benziyor diyebilirim. Vokalci Dennis Schreurs amca yabancıların Deep Gurgle dediği olayı yapıyor desek yanlış olmaz sanırım. Vokalci Dennis Schreurs amca aşırı kalın ve derin sesini sulu,şırıltılı, gurultulu, kusmuk tipi Sick Guttural Vokal olayına öyle bir uyguluyor ki dinlerken Sick Guttural Vokalini beyninize çakıyormuş gibi hissediyorsunuz. Sick Guttural Vokal dediğin işte budur demenizi sağlıyor. Okuyuş tarzı olarak Chris Barnes'in Cannibal Corpse zamanındaki tarza benzer bir olayı yakalamaya çalışmış diyebilirim. Aynı zamanda şunuda belirtmek gerekir ki vokalci amca daha sonraki albümlerde de sürekli aynı vokali yapmayıp, farklı Sick Guttural Vokaller ve Brutal Vokallerde yaptığı için oldukça üretken bir vokal diyebilirim. Sonuç olarak bakacak olursak vokalci Dennis Schreurs için Brutal Death Metal ortamlarının en Gaddar, en Piskopat, en Sick Guttural Vokallerinden birisi diyebilirim. Böyle Sick Guttural Vokalci dünyaya bir daha çok çok zor gelir. Dennis Schreurs özellikle bu albümde yaptığı Sick Guttural Vokaliyle ve gösterdiği Sick Guttural Vokal performansıyla dünyanın en Gaddar, en Piskopat, en Sick Guttural Vokalcilerinden biri olduğunu bana göre kanıtlamıştır. Hollandanın ve dünyanın en Gaddar, en Piskopat, en Sick Guttural Vokalcilerinden biri olduğunu düşünüyorum. Böyle Sick Guttural Vokalci çok çok zor bulunur. Böyle Sick Guttural Vokalci dünyada bir daha çok çok zor yetişir. Dünyadaki Sick Guttural Vokalciler içinde benim en sevdiğim, en beğendiğim Sick Guttural Vokalcilerden birisi diyebilirim. Tabi herkes böyle düşünmek zorunda değil. Herkesin fikrine saygı duyarım.

Kayıt kalitesi gayet güzel. Açık ve net herşey anlaşılıyor. Tertemiz bir kayda sahipler. Kaldıki bas'ın açık ve net duyulması için oturup uğraştıklarını düşünürsek baya bi üzerinde uğraşılmış, temiz bir kayıt için her türlü emek verilmiş diyebilirim.

Söz konsepti gore, ölüm, nefret, hristiyan karşıtlığı gibi konuları birbirine harmanlayarak oluşturulmuş. Hristiyanlık karşıtlığı ağır bassada bunu kanlı ve gore temalarla birleştirip çok leş bir iş çıkarmışlar. Baptized In Virginal Liquid gibi bir şarkı ismini göz önüne aldığınızda ne kadar çirkef ve şirret adamlar olduklarını da anlarsınız.

Albüm kapağını kim çizmiş bilmiyorum diyememekle birlikte, tam adını da bilmiyorum. Albüm kapağının sol alt kısmında çizen adını yazmış fakat, oldukça çok zoomlamış olsamda açık ve net bir şekilde okuyamadım adamın adını. Okuyabildiğim kadarıyla Matoney yazıyor ama kimdir nedir bulamadım. Albüm kapağıda hristiyanlık karşıtlığı ve gore temasının karması olan söz konseptine uygun olmuş. Brutal Death Metal alemlerinde gördüğüm en gore kapaklardan biri olmuş diyebilirim. Şeytan benzeri garip bi yaratık insanları tek tek almış yemiş. İskeletlerinide yığmış bir yere üstüne oturmuş. Bazı iskeletleride zincirlerle asmış. Yeni bir kurban bulmuş, muhtemelen bir kadın. Oturduğu iskeletlerin üstünde uzatmış ayaklarını ve yeni kurbanını yemekle meşgul. Oldukça gaddar bir kapağa sahip diyebilirim.

Sonuç olarak baktığımızda Dennis Schreurs amcanın çok çok sağlam Sick Guttural Vokalleri, eski ve modern death metali harmanlayan bir brutal death metal anlayışı ve oldukça sağlam brutal death metal riffleri üzerine kurulmuş çok güzel bir müzik alt yapısı, çok sağlam bir kayıt, açık ve net duyulan baslar, leş bir söz konsepti ve bu konsepte uygun oldukça gore ve gaddar bir albüm kapağı göz önüne alınırsa bence Brutal Death Metal ortamlarındaki gelmiş geçmiş en gaddar albümlerden biri diyebilirim. Tabi herkesin fikri başka olabilir o ayrı konu.

Bu grubu kim dinler dersek en başta Cannibal Corpse seven herkes dinleyecektir. Brutal Death Metal sevenlerde kaçırmayacaktır. Old School Death Metal sevenlerin belli bir kısmınında severek dinleyeceğini düşünüyorum.

Albümden şarkılar ve konser performansları için:



















Related Posts with Thumbnails