18 Haziran 2010 Cuma

Grave - Burial Ground (2010)



İsveç Death Metal'ın en köklü gruplarından Grave,Bir kaç gün önce yayımladıkları yeni Albümleri ile biz XtrmHaribocuları mezarlarına gömdü.Yıllardır din karşıtlığından hiç taviz vermeyen Ola ve arkadaşları Burial Ground adlı albümlerinde de kendilerine has olan karanlık,gaddar ve saldırgan anlayışlarını sürdürmekteler.

Yeniden Toplandıklarından bu yana 5 albüme imza atan grup kanımca kolay kolay etkisinden çıkılamayacak bir iş yapmışlar.

Ola önderliğinde yıllardır en gaddar iskandinav death metal'ni icra eden Grave'ın bu albümdeki görev dağımı şu şekilde;

Ola Lindgren-Vokal/Gitar
Fredrik Isaksson-Bas
Ronnie Bergerståhl-Davul


Konserlerde ise; Magnus Martinsson ikinci gitar olarak gruba dahil oluyor.

Bu albüme özel olarak konuk sanatçı yer alıyor.Bir parçada solo atan Karl Sanders öle bir solo atmış ki çok yakışmış.Albüm kapağı tek kelime ile muhteşem nasıl kafalar bunlar pek anlamadım ama asit/mantar çağrışımı yapıyor.Twillight13 Medya'dan Costin Chioreanu tarafından hazırlamış.Muhteşem bir iş çıkarmış.Açıkça Posterlik bir albüm kapağı.

9 parçanın yer aldığı albümün kaydı ise Stockholm'de yer alan Soullees adlı stüdyoda kaydedilmiş.Prodiksyon,miks,master ve kayıt işlemleri ise Ola ve Ronnie Bergerståhl üstlenmiş.Regain Records etiketi ile yayımlanan 42 dakikalık Death Metal ziyafetinden öte Grave resitalindeki 1-9'a kadar olan parça sıralaması ise;

1.Liberation
2.Semblance in Black
3.Dismembered Mind
4.Ridden With Belief
5.Conquerer
6.Outcast
7.Sexual Mutilation
8.Bloodtrail
9.Burial Ground

Liberation adlı giriş parçası ile bizi az çok ne bekliyor açıkca anlaşılıyor.
Grave'ın kendine has döndürdüğü insanı bir an olsun bunaltmayan tek riffler bu albümün genelinde de karşımıza çıkıyor.

Ronnie Bergerståhl davul'da çok gaddar işler çıkarmış.Fredrik Isaksson baslarıda bir o kadar yoğun.Ola'nın mezarcı küreği gibi hiç bıkmadan salladığı gitarı ve saldırgan vokalide her zamanki gibi şahane.


Semblance in Black,You'll Never See albümün fırlamış havada.Tam bir Grave parçası dinleyeni kemiriyor.

Dismembered Mind,Sözleri Dismember'ın vokali Matti Kärki ait.Uzun süre unutmayacak Grave parçalarından biri olabilecek durumda bir parça.Özellikle girişindeki ve Nakarat kısmındaki davullar 10 numara.Autopsy var-i gitar-davul melodisi yok değil hani.

Ridden With Belief,albümdeki en karanlık parçalardan biri.Çok agresif ve öfkeli'de aynı zamanda gitarların bitmek bilmez melodisinin altında davulun hunharca performansı oturduğu yerden adamı terleten bir işe imza attırmış.

Conquerer ve Outcast birbirini takip eden parçalar.Ola'nın bu kadar öfkeli oluşunun nedeni konusunda bir çok rivayet dönsede en bombası mağara'da yaşadığı ile alakalı olan kanımca.İki parçanında sözleri oldukça satanik.Outcast'ın ortalarına doğru gelen düşüş oldukça muhteşem ardından gelen tekrar çıkış diri diri gömülmüş bir insanın mezardan çıkmak için sarfettiği cabayı andıracak kadar fevri.

Sexual Mutilation,89 yılında yayımladıkları demoda yer alan parça tekrardan çalmışlar çokta klas olmuş.


Bloodtrail,Çekiç gibi adamın kafasına bam bam bam diye vuran davullar eşliğinde giren tam bir death metal parçası,Karl Sanders'ın solosuna kadar soluksuz devam ediyor.Solo mevzularınıdan pek hoşlanmasamda çok güzel bir Death Metal solosu atmış Sanders.Çok slayer var-i ve Grave'e oldukça yakışmış.

Burial Ground,Albümün son parçası ve aynı zamanda albüme adını veren Burial Ground.Çok insafsız bir parça yıllar geçmesine rağmen mezarlık,mezar ve ölüm hakkında muhteşem lirikler yazabilen Ola bu parçada da bırak dinleyim al ruhumu ne halin varsa gör bedenim azap içinde dercesine haykırıyor.4.dakkika ile gelen çan sesleriyle iyice matem havası esiyor.Çok karanlık ve Atmosferik bir parça.Mezar taşıları kadar soğuk.

Yaklaşık 22-23 seneden beri adıyla ve icra ettiği müzikle kanımca İsveç Death Metal'ın en önde gelen isimlerinden biri olamayı başaran Grave,Yeni albümüyle gene adından uzun süre konuşturacak gibi duruyor.

Son olarakta kanımca 2010 yılının en can alıcı albümü.

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.





Related Posts with Thumbnails