22 Mayıs 2010 Cumartesi

Nightmare City (1980)




Zombi filmlerinin en pırıltılı günlerini yaşadığı yıllardır 80'ler.Dawn of the Dead ve Zombie 2'nin yaratığı patlama tüm sinema dünyasını kasıp kavurmaktadır.İtalyan yönetmen Umberto Lenzi'nin aynı yılda çektiği ikinci film olan Nightmare City'de bu furyanın içinde yer alan filmlerden biridir.

Yönetmen gene 1980 tarihinde çektiği Eaten alive(Mangiati vivi!) ile yamyamcılık işlerine bakmış ve 1981 de ise Cannibal Holocaust devamı niteliğin de ki Cannibal Ferox'a imzasını atmıştır.

Umberto Lenzi aynı zamanda yamyam furyasının da ilk filmlerini çeken yönetmenlerden biri 1972 yılında The man from the deep river ile ileri de çekeceği bu tür de ki filmlerin temelini atmıştır.

Bu muhteşem zombi yapıtının senaryosunu ise Antonio Cesare Corti,Luis María Delgado ve Piero Regnoli üstlenmiştir.

Nightmare City aynı zaman şu günler de oldukça popüler bir yere sahip olan İnfected diye adlandırılan virüs ile zombiye dönüşme mevzularının ilk örneklerinden.Tabi 1970 çıkışlı I Drink Your Blood ve 1974 yapımı Garden of the Dead tarzın ilk örneklerinden.


Filmin senaryosuna gelince öle çok can alıcı olmasa da zombici adamın dişine göre bir iş.

Dean Miller adında ki spiker hava limanına gelecek olan uçak ta ki bilim adamları ile röportaj yapmak için gider ancak işler de bir sorun vardır.İniş sırasında pilot cevap vermez.Uçak güçlükle piste iniş yapar.Hava sahası çalışanları kaçırıldığını göz önüne alarak alarm durumuna geçerler.Bir sura sonra uçaktan bir grup zombi iner.

Olay üzerine karışlıklar doğar ordu gidişata çözüm üretmeye çalışsa da zombiler her yeri istila etmektedir.


92 dakika boyunca Umberto Lenzi bizlere hiç durmaksızın bir şölen izletmekte adeta.Makyajlar pek ileri olamasa da kan gövdeyi götürüyor.Kendine has bir zombi makyajı yapmış.Kanımca eski zombi filmlerin de en hoşuma giden olaylardan biri de bu.Her yönetmenin zombisi kendine has.



Akşam yemeğinden sonra Nightmare City ile gecenin kanlı ya da cadoloz saatlerine güzel bir ısınma turu yapabilirsiniz.

Lord magius/Haribo extreme culture aittir.





Related Posts with Thumbnails