19 Nisan 2010 Pazartesi

Total Recall(1990)




Bilim kurgu sinemasındaki en özel en uçuk çalışmalardan birisi de hiç kuşkusuz buz gibi suratı, bozuk diksiyonlu ama biçok erkeğin imrendiği boy pos ve gelişmiş kaslarıyla bu alemlerde kendine bir yer edinmiş akabinde de Kaliforniya valisi olup siyasete atılmış Arnold Schwarzenegger irisinin başrolde oynadığı TOTAL RECALL dur.

Bambaşka bir zaman dilimi, değişik bir yaşam tarzı, ilginç aksesuarlar ve aletler, uzayda ya da güneş sistemindeki envayi çeşit gezegen veya uydusunda süren insanlık yaşamı, buralara yapılan turistik amaçlı seyahatler, casusların savaşları vs ile bezeli bu sinema filmi gösterime girdiği vakit oldukça yoğun skandala yol açmıştı.
Bugün yani 2010 da bile uydumuz aya bir klübe bile yapamamışken mars gezegeninde bir insan ırkı yaşamı olması hatta aynen dünyamızda olduğu gibi orada da siyasi kavgalar politik çekişmeler ve yönetim kadrosunda kalmak için türlü alavereler çevrilen ortamlar elbette normal kafalarla kurgulanamazdı..

Filmin yönetmeni Paul Verhoeven senarist ise Philip K. Dick.
Oyuncu kadrosuna gelince:

Arnold Schwarzenegger ... Douglas Quaid / Hauser
Rachel Ticotin ... Melina
Sharon Stone ... Lori
Ronny Cox ... Vilos Cohaagen
Michael Ironside ... Richter
Marshall Bell ... George / Kuato
Mel Johnson Jr. ... Benny
Michael Champion ... Helm
Roy Brocksmith ... Dr. Edgemar
Ray Baker ... Bob McClane
Rosemary Dunsmore ... Dr. Lull
David Knell ... Ernie
Alexia Robinson ... Tiffany
Dean Norris ... Tony


Filmde çok ileriki bir zaman dilimi irdelenmesine rağmen yaşamın sürdüğü ortamlardaki herşey cok mantıklı kurgulanmış. Benzer filmlerdeki değişik renglerde tek tip tulum kıyafetler yerine gündelik yaşamda gördüğümüz kıyafetler var mesela.

Konusuna gelince,

Kahramanımız Douglas, güzel ve alımlı eşi Lori(Sharon Stone) ile aslında sakin bir yaşam süren, inşaat şantiyesinde çalışan, düz sıradan bir vatandaş gibi gözükmektedir.
Ancak artık bilinçaltına işlemiş halde takıntılı olduğu mars gezegenine olan tutkusu hayatını alt üst eder.


Evdeki tek huzursuzluk konusu Douglas ın mars a taşınma orada yaşama isteğidir ancak eşi buna kesinlikle karşıdır, envayi çeşit teklife açık olmasına rağmen hatun bu kızıl gezegene asla gitmek istememektedir.
Gene böyle muhabbetlerin döndüğü bir sabah Douglas işe yollanmak üzere metroya biner ve vagondaki reklamlarda TOTAL RECALL adlı bir firmanın tanıtımını izler.

Güyya bu şirket, ufak bir tıbbi müdahele ile beyne yükleme yapmaktadır sanki şahsı falanca yere mekana gitmiş gelmiş orada belli bir süre kalmış bişeyler yaşamış gibi kandırabilmektedir, bunun gerçek anılardan hic bir farkının olmadığını da reklamlarda haykırmaktadırlar.
Doug hemen şirket binasına gider..
Ufak bir seminer neticesinde 15 günlük bir mars turu satın alır, aldığı paket sadece tatil vaad etmemektedir ego trip adlı bir uygulama sayesinde sanki oraya kendisi olarak değil bir devlet ajanı olarak gideceği başından bazı serüvenlerin geçeceği söylenmiştir.


Fakat terslikler peşpeşe cıkmaya başlar.. Anıları beyne yollarken birden bire Doug ortalığı kırıp döker bünyesi bazı saldırgan tepkiler verir ve akabinde firmadaki dr bayan bu beynin zaten daha evvel profesyonel eller tarafından silindiğini Doug a başka bir yaşam standardı ve yeni bir kimlik enjekte edildiğini farkeder.

Bundan sonrası ise tam bir aksiyon.. Doug eve gider eşi olarak gördüğümüz Lori nin aslında karısı olmadığını, bir ajan olduğunu ve de kendisini göz altında tutup çaktırmadan kontrol ettiğini anlar.
Ardından bir mekiğe atlayarak doğru marsa gider, orada hem asıl kimliğinin ve nasıl birisi olduğunun hem de gene bilinçaltına işlemiş esmer manitasının hayalini kovalamaya başlar.

Olaylar mars ortamlarında daha da cetrefillidir, orada bir yaşam süregelmesine rağmen solunacak havanın kontrolü bazı kötü niyetli insanların elindedir, bir düymeye basarak insanları havasız bırakmak suretiyle cezalandırmakta ve bazı kirli işler cevrilmektedirler, bu cezalar genetik soykırıma uğramış tuhaf yaşam formlarının bir varoş mahallesi benzeri yere tıkılması ile daha da çekilmez hale gelmiştir.
Kimi insanlar yaşamın doğal gereği olan hava solumalarını özgürleştirmek bu gidişata bir son vermek için bir örgüt kurmuşlar ve yöneticilere karşı ayaklanma cıkarmışlardır bu haklı mücadelelerinde kahramanımız Doug un da cok aktif bir rolü vardır..


Tahmin edildiği üzere esmer dilberi bir pavyonda bulur kadın aslında ajandır oralarda takılmaktadır Doug ı önce öper sonra döver, bir sürü trip atar..
Anlaşılan asıl karakter Hauser oldukça belalı işlere karışmış bir ajan aynı zamanda halk kahramanıdır ve misyonları zorlu mücadeleler gerektirmektedir..

Tam bir görsel şölen, özellikle aksiyon / bilim kurgu sevenlerin eğer hala izlemedilerse illaki seyretmeleri gereken bir filmdir, nacizane önerilir.
İşte filmden kimi sahneler ve de trailer:





Related Posts with Thumbnails