13 Nisan 2010 Salı

The Entity (1981)



80 lerden aynen devam ediyoruz.
Bu bilerek kasten özellikle planlanarak olmus bisey mi yoksa öyle mi denk gelmiş bilemiyorum ama 1980 * 90 arası korku filmleri tarihinin en verimli yıllarıymış aynı zamanda.


Zaman ve arşivcilik bizi haklı çıkarıyor ki bu dönemde beyaz perdede adından çok söz edilmiş, bu işlerin meraklısı tiplerin çok kovaladığı ve izlediğinde çıtırdan tırsıp gece uyumadan önce huzursuz olduğu filmlerin tepelerinde bir yerde de THE ENTITY yani memleketimizdeki adı ile KARABASAN yer alır.

Ekseri 3d efektleri ile hatta bazen oyuncu bile kullanmadan 120 dk tüm görsel siber yaratıcılığı izlediğimiz bu dönemde filmin teknik yönlerini, malzemelerini, kimi sahnelerdeki atraksiyonları kıyaslayacaksanız, bundan sonra yazanlar sizi zerre entere etmez zaman ve kilobit israfına karşıyız..


En önce filmin künyesi ile devam edelim:

Yönetmen: Sidney J. Furie

Senarist: Frank De Felitta

Oyuncular:

Barbara Hershey ... Carla Moran
Ron Silver ... Phil Sneiderman
David Labiosa ... Billy
George Coe ... Dr. Weber
Margaret Blye ... Cindy Nash
Jacqueline Brookes ... Dr. Cooley
Richard Brestoff ... Gene Kraft
Michael Alldredge ... George Nash
Raymond Singer ... Joe Mehan
Allan Rich ... Dr. Walcott
Natasha Ryan ... Julie
Melanie Gaffin ... Kim
Alex Rocco ... Jerry Anderson
Sully Boyar ... Mr. Reisz
Tom Stern ... Woody Browne




Zamane popüler ve özellikle genç kesimi etkileyen Paranormal Activity vb gibi pek çok filmin tetikleyicisi olan yapıtın en önemli özelliği içerik yani konusu,

Başrolde gördüğümüz Carla Moran 2 cocuğu ile münzevi bir yaşam süren genelde sakin takılan bir bayandır, Ta ki karabasan kendisine musallat olana kadar..


Meraklıları bilir, karabasan: anladığımız anlamda fiziksel bir temas sağlayamayacağınız ancak musallat olduğu kişi tarafından da elle tutulamayan kulakla duyulamayan gözle görülemeyen enerji formunda bir yaşamdır.
Fakat filmdeki bu yaşam formu, fena tokmakçı çıkar. Kadına olur olmaz hatta cocuklarının da yanında tecavüz etmekte akabinde basıp gitmektedir.
Olay sırf bununla kalsa gene iyi, ortama geldiği vakit hafif bir zelzele yaşanmakta evde kimi eşyalar ortalığa dökülüp saçılmakta ve bu karabasan hic bir sekilde engellenememektedir.


İşe metafizikçi kimi ilim irfan sahibi bilim adamları da dahil olur.
Araştırmacı eleman ve ekibi kadını bir özel laboratuvara alır ve gelen çok da güçlü yaratığın en azından genel şekil şemali ve ölçüleri için bir deneye kalkışsalar da pek tatmin edici sonuçlara ulaşamazlar, bir de karabasanı daha çok çileden çıkarmış da olurlar.

En sonlarda ekranda okuyacağınız üzere,olay gerçek olduğu iddia edilen bir hadiseden yola çıkılarak beyaz perdeye aktarılmış ve tecavüzler kadının ilerlemiş yaşı ve ortam değiştirmelerine rağmen devam ediyormuş, allah sabır versin demek geliyor birtek elden.

İşte filmden kimi sahneler:








Related Posts with Thumbnails