17 Mart 2010 Çarşamba

Per un pugno di dollari(A Fistful Of Dollars)



Tek kanalı Trt ve tartışılmaz en haz veren yayınları, ekseri işci ve memurların da tatil günü olan pazarları öğleye kadar ki saat idi.
Sabah istiklal marşımızla yayın başladığında bir kısa belgesel ve cizgi film, klasik müzik ya da operası ve tam da kahvaltı zamanı başlayan, siyah beyaz kovboy filmleri serisi.

Tanınmış tanınmamışı ünlüsü ünsüzü binlerce önemli - önemsiz insanın,atın ve sığırın, bambaşka ve kısmen fantastik bir dünyayı ta Anadolu ya getiren bu filmlerin bir extra güzel kısmı ise hiç şüphesiz soundtrack şarkıları.
Bir başka deyişle genelde az muhabbet bol entrika ve raconun döndüğü düello sahnelerinde ya da can alıcı kısımlarda hemen fonda çalan, çok akılda kalıcı ve vurucu melodiler bu başyapıtları beyaz perdeye rakipsiz taşıdı.





Sergio Leone ise bu işin piri, ağası paşası hiç şüphesiz.
Böyle bir yönetmeni tanrı, sadece western filmleri çeksin diye yaratıp dünyaya yollamış diyen eleştirmenlere bunca sene sonra bile bu filmleri izlediğimizde hak vermemek ne mümkün.

Bu tarz vahşi batı konseptli filmlerde cok aktör boy gösterdi çok aktör elinden geleni ardına koymadan tüm hünerlerini sergiledi, kabul ancak hiç birisi Clint Eastwood kadar zirveye yaklaşamadı.
Adamın hem geninde hem de kaabiliyet sınırları içerisinde bu işe yatkınlık olması gerekli ki bu kadar inandırıcı bir işçilik ortaya çıkabilsin.

Madem bu kadar bahsettik, 1964 tarihli bu enfes filmdeki tüm kadroyu ilgili siteden yazalım:

Clint Eastwood...Joe
Marianne Koch...Marisol
Gian Maria Volonté...Ramón Rojo (as Johnny Wells)
Wolfgang Lukschy...John Baxter (as W. Lukschy)
Sieghardt Rupp...Esteban Rojo (as S. Rupp)
Joseph Egger...Piripero (as Joe Edger)
Antonio Prieto...Don Miguel Benito Rojo
José Calvo...Silvanito (as Jose Calvo)
Margarita Lozano...Consuelo Baxter (as Margherita Lozano)
Daniel Martín...Julián
Benito Stefanelli...Rubio (as Benny Reeves)
Mario Brega...Chico (as Richard Stuyvesant)
Bruno Carotenuto...Antonio Baxter (as Carol Brown)
Aldo Sambrell...Rojo gang member (as Aldo Sambreli)





Ülkemizde Bir Avuç Dolar olarak bilinen neredeyse yarım asırlık filmde en etkileyici hadise elbette tüm filmin geçtiği ortam veya kasaba.
Çölün ortasındaki ıssızlıkta bir avuc çete ve ailenin o doğa şartlarına rağmen insana özgü çekişmeleri alakasız yere çıkan düellolar, silah ve tüfek söz içinde kullanılarak yapılan benzetme ya da metaforlar, Clint dayının ise bazen kaypak bazen dürüst ama tüm filmin geneline bakarsak 2li oynamaları vs çok muhteşem bir film.
Eastwood kısa sigarası, tehditkar ve tilki bakışları umulmadık zamanda laf koymaları kimseye pek eyvallah etmese de kimseyle pek de papaz olmaması işleri idare edip cebine parasını koyup ortamı da tokatlayıp gitmeyi planlayan aslında isimsiz ama sorulduğunda sırf ağzına kolay geldiği icin Joe yu kullanan bir silahşör olarak karşımızda.
Kendisi kısmen de olsa haklı şöhretini bu filme ve akabinde gelen seriye borçludur.



Ennio Morricone ise bu işlere yatkın takipçilerin aşina olduğu enstrümanlar ıslıklar duygulu kemanlar ile hem klasik müzik hem de country formlarında değişik sahnelere göre değişik parçalar ile filmi hiç şüphesiz akıcı ve zevkli kılmış.





Sergio Leone adlı yönetmenin hattı zathında bir 3leme olan serisinin ilk filmini henüz varsa izlemeyenlere şiddetle öneririz.





Related Posts with Thumbnails