14 Şubat 2010 Pazar

Cobra (1986)



1990'ların başların da özellikle 94-96 yılları arasında dönemin sübyan erkek çocuklarının aklını alan filmlerin en başlıcalarındandır Cobra;Rambo olarak tanıdığımız Stallone dayı öyle bir yapımla çıktı ki o zaman karşımıza gördüklerimizin etkisini uzun süre atamadık.


1986 yılında George P.Cosmatos tarafından çekilen bu acayip film kendisinin de bir nevi önünü açmıştır.Yönetmeni daha sonra Tombstone (1993) adlı klas western filmi ile turnayı gözünden vurdu.


Stallone ile daha önce Rambo 2 de çalışan Cosmatos,Paula Gosling yazdığı Fair game adlı roman dan esinlenerek sinema'ya uyarlanmıştır.Daha sonra ki yıllarda Cindy Crawford ablanın baş rol de yer aldığı başka bir versiyonu kitabın adı ile sinema da boy gösterdi.

Stallone'nin seri filmleri dışın da kanımca en güzel yapıtlarından biri.Death race 2000,F.İ.S.T ve Victory gibi filmlerin ardından şöhretin kapılarını açar,Rock ve Rambo gibi serilerle de zihinlere unutulmazların için de yer alır.

Klasik kovalamaca macera filmlerinden biraz daha farklı bir senaryosu var daha çok dönemin çete filmleri olarak tabir edebiliceğimiz tarz da;ancak tek farkı çete üyelerinin gözünden değil polisin gözünden anlatılmakta.


Filmin konusuna gelince:

Amerika'da her 11 saniye de bir hırzılık,her 65 saniye de bir silahlı soygun,her 25 saniye de şiddet kullanılan bir suç,her 24 dakkika da bir cinayet ve her gün 250 ırza geçme suçu işlenmektedir.

Los Angeles da türüyen bir yer altı çetesi kaos ile dünyanın hakimi olmanın peşindedir.Polis teşkilatını zor duruma sokan bu zanlıları durdurabilmek için zombi timinin en kral görevlisi olan Kobra'dan yardım isterler.Asıl adı Marion Cobretti olan bu aykırı polis olayları kendi yöntemleri ile çözmektedir.Bir kaç seri cinayet işlendikten sonra Brigitte Nielsen'ın canlandırdığı Ingird karakterine de musallat olunca işler ciddi ye biner.Bu kana susamış çetenin karşısında tek başına adeta bir ordu gibi mücadele eden kobra,acımasızca süren savaşta galip gelmesini bilir.


Sylvester Stallone'nin filmde muhteşem bir imajı var.Arabasından tutunda azında ki kibrit çöpüne kadar polis teşkilattının en uçuk tipi.Yardımcısı ile olan garip dialogları da oldukça dikkat çekici.Biriri ile tamamen zıt karakterdeler.

Brigitte Nielsen aslında hepimiz için o ivan dragonun karısı.Bu film de en taş zamanlarına denk gelmiş acayip hatun.


En pislik ve klas muhhabet aslında çete.Çetenin lideri olan Night Slasher''Brain Thompson''Death Metal'e bile ilham olmuştur.Newyork Death Militia nın logosu kuşkusuz bu filmden gelmektedir.Night Slasher'ın o muştalı bıçağı da bir çok kazımacının elinde bulunmaktadır.


Son olarak dönemin koşturmacalı macera filmleri arasında iyi bir yeri olan filmi mutlaka tekrardan bir izleyin özellikle The Warrior ve Bronx Warrior 1990 gibi filmlerin adamıysanız bu filmi de yanına eklersiniz.





Lord magius/Haribo extreme culture aittir.
Related Posts with Thumbnails