24 Şubat 2010 Çarşamba

Angel Heart (1987)




Bizim topraklarda başka bir çalışmasından dolayı pek de hayırla anılmayan ancak bu yamuğu haric bu sinema dünyasına pek çok güzel sinema makarasını hediye etmiş Alan Parker denen şahsın 1987 de yazıp yönettiği ANGELHEART adlı film sanırım XTRMHARIBO sayfalarına yakışacak bir çalışma.


Aynı zamanda beyaz perdenin hiç şüphesiz conti yakışıklısı, tokmakçısı ancak bir o kadar da keşi, serserisi ve kural tanımaz aktörü MICKEY ROURKE un da kariyerinin zirvesidir adı geçen film.
Pek çok aktörü kıskandıracak kadar iyi bir performansı biraz da yönetmenin motivasyonuna borçlu olsa da adam elinden geleni ardına koymamış kendini canlandırdığı HARRY ANGEL karakterine adapte etmesini bilmiş.
Siz buna mephisto dan beri en iyi yeryüzüne inmiş yarım kalan işlerini tamamlayan Şeytan karakterini ROBERT DE NIRO gibi bir aktöre verirseniz, ortaya izlemekten sıkılmadığımız ANGELHEART çıkar ortaya.


Madem kısa şekilde genelinden bahsettik filmin künyesini de yazalım ilgili siteden,

Mickey Rourke ... Harry Angel
Robert De Niro ... Louis Cyphre
Lisa Bonet ... Epiphany Proudfoot
Charlotte Rampling ... Margaret Krusemark
Stocker Fontelieu ... Ethan Krusemark
Brownie McGhee ... Toots Sweet
Michael Higgins ... Dr. Albert Fowler
Elizabeth Whitcraft ... Connie
Eliott Keener ... Det. Sterne
Charles Gordone ... Spider Simpson
Dann Florek ... Herman Winesap
Kathleen Wilhoite ... Nurse
George Buck ... Izzy
Judith Drake ... Izzy's Wife
Gerald Orange ... Pastor John (as Gerald L. Orange)






Efendim kısaca içeriğe gelirsek,

Harry bekar, kafasına buyruk yaşayan ekseri hüzünlü ama bir o kadar da fırlama bir dedektiftir.
Dedektif olmasına rağmen ara bir mahallede kiraladığı küçük ofisinde oldukça sakin bir yaşam sürmektedir, boşanma davaları, kıskanç eşlerin kadın erkeklerini kovalamak gibi fazla da riski olmayan işlerle yolunu bulan birisidir.

Birgün ansızın gelen bir telefondaki iş görüşmesi ile hayatı tamamen değişecek hatta kararacaktır ancak bundan habersiz olduğu için sorumluluk sahibi bir dedektif olarak Louis Cyphre( Robert De Niro ) beyefendinin önce avukatı akabinde bizzat kendisi ile tanışmaya gider.
Oldukça gergin geçen görüşmede mealen, eski yıllarda bir plak çıkararak gizemli şekilde ortalıktan kaybolmuş en son bir hastalık neticesi hastanede komada kaldığı bilinen romantik bir şarkıcının peşine düşecek ve ortalığı velveleye vermeden bilgi getirecektir.


Romantik tek plaklık şarkıcı unutulmuş Johnny hastaneden yaşlı bir adam ve kısmen genc bir bayan tarafından apar topar kaçırılmıştır..
Çeşitli eyaletlerde görüldüğüne dair rivayetler vardır ve dedektif adı geçen şehirlere gider, çok tuhaf insanlarla muhattap olur başına olmadık işler gelmektedir, tuhaf kiliselerde tuhaf ayinlere şahit olur, din istirmacıları halkı tokatlamakta gizemli büyücüler sayesinde cok tavuk horoz kanı akmakta cok pislik adamlarla yüz göz olunmaktadır.. görünüşe göre bu romantik şarkıcı, aşık olup takıldığı kızın ailesinden dolayı voodoo işlerine de bulaşmıştır, dedektif Harry de bilgiye ulaştıkça bikac badire de bu sayede atlatır..





Bu esnada müşteri ve bilgi bekler durumdaki Louis beyefendi dedektifi sıkıştırmakta bazen de imalı cümleler ile elemanın kafasını meşgul etmektedir.
Adam da aynı zamanda küstahlık ile karışık amortiden bir kendine güven bilge havalar ve de gizem vardır, Hanry doğaldır ki tırsmaktadır ..

Velhasılı yeryüzündeki en ateşli sevişme sahnelerinden birinde duvardan boşalırcasına akan kanlar, sürekli aralarda kulağa gelmekle kalmayan tırmalayan kalp atış sesleri, Luyiziyana nın sisli gizemli kalleş ortamlarında ve de ormanlarındaki voodoo ayinleriyle fonda çalan saksafon ağırlıklı fon müzikleri ve de hiç şüphesiz oyuncuların performansı ile unutulmazlar arasında olan bir sinema filmi çıkmış ortaya.

İlk kez izleyecekseniz açılış ile kimi sahnelerin arasına serpiştirilmiş asansör kapıları ve de gölgeleri, sürekli dönerek aslında serinlik hissi vereceği yerde baş döndüren ve kandaki adrenalini arttıran pervaneleri ile son sahneyi de göz önüne alırsanız herşeyin ne kadar zeki ve kurnazca kurgulandığını da anlayacaksınız.
Adamlar çabalamış ve yaratıcılıklarını kullanmış kısacası ..






Related Posts with Thumbnails