24 Aralık 2009 Perşembe

Murder in the Rue Morgue (1932)


Poe hikayelerinden en dehşet verici ve karanlık olanlarından biri kesinlikle Rue Morg’u sokağı cinayetidir.

1932 yılında yapılan uyarlama korku tarihinin en güzel örneklerinden biri. Bela Lugosi paşada başrolde boy göstermekte. Robert Florey tarafından yönetilen film kendisinin de ilk korku filmi yönetmenliği. İlerleyen yıllar da ise ‘’The Beast with five finger ‘’ filmi ile korku tarihinde adı geçer bir yer almış.

Poe uyarlamaları korku tarihinde en çok yer eden uyarlamalardan biri.1908’den günümüze kadar 200 aşkın örneği yer almakta. Rue Morg’u da bunlardan biri. Hikayeyi okuyanlar bilirler oldukça kasvetli, karmaşık ve korkutucu havaya sahiptir; ancak o dönemler de yönetmen Robert Florey, karmaşık bir dönemde filmi çektiği için kanımca hikayeyi epeyi bir yumuşatarak ve kurgusunu değiştirerek ele almış. O da yetmediği gibi komedi ve aşk öğeleri katmış. Normaldir.1932 şartlarını ve koşullarını ele aldığımızda fazla korkutucu bir film.


Aynı zamanda Rue morg’u Bela Lugosi’nin Amerikan sinemasındaki ilk filmlerinden.Poe’nun bu klasikleşmiş hikayesi 1841 ’de Graham adlı dergi de yayımlamıştır;Ayrıca polisiye türünde ki ilk edebiyat örneğidir.

Filmin konusu kısaca şu şekilde gelişir.

Bela Lugosi’nin canlandırdığı Dr.Mirakle bir panayırda yer erik adlı maymunu ile yer almaktadır.Bu gizemli,deli ve gaddar bilim adamı evrimde ki kayıp halkayı aramaktadır ve ihtiyacı olan saf,kirletilmemiş ve sağlıklı bir kadının kanıdır.Ve bunu bulana dek hunharca cinayetler işler.

Lugosi paşa’nın muhteşem bir oyunculuğu var hikaye oldukça kırpılmış olsa da Poe’nun verdiği karanlığı Lugosi’nin yüzünden rahatlıkla okuyabilirsiniz.

Hikayeyi okumamış olanlar için ilk önce filmi izleyip bir fikir edinmelerini tavsiye edebilirim.Böylece Poe’nun akıl almaz kurgusunu ve Lugosi’nin muhteşem oyunculuğunu daha net göre bilirsiniz.Sakın yanlış anlamayın ben bunun kitabını okudum daha güzeldi demeye getirmiyorum.Kesinlikle muhteşem bir korku yapıtı.



Unutmamak gerekir ki bu film ve hikayenin death metal ortamlarında yeri bambaşkadır.Necrophagia-Rue Morgue Disciple adlı parçasında bu cinayetlerin işlerine bakmış ve Poe paşaya saygılarını sunmuştur.



Son olarak: O bilindik karnaval hokus/pokuslarından birini bekliyorsanız.Gişeye gidin ve paranızı geri alın.Burada bir ucube ya da hilkat garibesini değil yaşamın kilometre taşına ait bir gerçeği sergiliyorum……

-Sapkınlık bu SAPKINLIK.

-Sapkınlık mı?

-Hala sapkınlık yüzünden insanlar yakılıyor mu?

-Öyleyse beni yakın bayım.Ateşi yakın bayım.



Lord magius/Haribo extreme culture aittir.
Related Posts with Thumbnails