20 Aralık 2009 Pazar

The Last Man on Earth (1964)



''Her şey yolunda olacak''

Dünyada tek kalan insan.Son insan olmak.

Her zaman büyüleyici bir kurgu olarak gelmiştir insan oğluna.Her şeyin tek hakimi olmak.Böylece tanrıya kafa tutar bir nevi kendince.1964 yapımı post-apocalyptic filmlerinden olan Last man on the Earth işte insanın bu kurgusunu en net biçimde beyaz perdeye aktarmıştır.

Richard Matheson'ın ''İ am the Legend''olarak yayınlanan müthiş romandan senaryosu uyarlanmıştır.Amerikan-İtalyan ortak yapımı olan filmin yönetmenliğini Ulbaldo Ragona üstlenmiştir.Filmdeki son adam rolunu ise tabi ki VİCENT PRİZE paşaya vermişlerdir.

Bu rolü en iyi canlandıracak olan insan kesinlikle Vicent Prize.

Vicent,paşa artık nasıl bir çocukluk yaşadıysa bu tarzda ki şizofreni yapılı rollerde muhteşem bir performans sergiliyor.Hele ki filmin büyük çoğunluğun da tek başına yer aldığını düşünürsek kesinlikle büyük oyunculuk.

50'li yılların bilim-kurgu korku sinemasının izlerini taşıyan yapıt.İlerleyen tarihler de gelecek olan filmlerin önünü açmıştır.Özellikle George Romero'nun ''Night of the Living Dead'' filmde bu filmden çok fazla etkilendiğini görmekteyiz.


Filmde ki bütün husus ise şu şekilde:

Dünya çapında bir salgın hastalık tüm insanların ölümüne yol açarken hayatta kalan tek kişi yıllar önce Orta Amerika 'da iken bilinmedik bir şekilde bu enfeksiyona direnç kazanmış olan Dr. Robert Morgan (Vincent Price)'dır.Ancak görünüşte bu böyledir.Gece bastırınca salgından ölen kurbanlar mezarlarından kalkarak kan içici birer yaratığa dönüşmüş olarak ortaya çıkarlar.


Burda ki yaratıklar aslında aynı zombiler gibidir;ancak onları uzaklaştırmak için kullanılan öğeler vampir işlerinde yer alan ayna,sarımsak ve haçtır.Richard Matheson'un bu romanı yazarken Bram Stoker'ın Dracula romanından fazlası ile etkilendiği ortada.

Bir başka gerçek ise filmin çekildiği tarihler de vampirlerin korku sinemasın da ki baskın popülerliğidir.Filmi izlediğiniz de göreceksiniz ki bu acayip yaratıkların davranışları ile Night of the living Dead 'te ki zombilerin davranışları paralellik göstermektedir.


Bu roman zamanında dilimize de çevrilmiş.Hepimiz vampiriz adı altında yayınlan roman.Milliyet'ın kara dizi kitapları arasında yer almaktadır.Yeni baskısının olup olmadığını bilmiyorum.

Post-Apocalyptic işler koşturanlar için etkisini kolay kolay üstünden atabilecekleri bir film değil;ayrıca gerçekten kurgusal olarak ürkütücü bir şeyler arıyorsanız kesinlikle aradığınız film.



Lord magius/Haribo extreme culture aittir.
Related Posts with Thumbnails