31 Aralık 2009 Perşembe

Dissect (Hol) - Swallow Swouming Mass (1993)



Güney Hollanda'nın Rijn adlı alplerinden 90 yılında hortlayan bu emektar oluşumu değerlendirelim.

Hollanda'dan babam çıksa yerim lafları hiçbir zaman (özellikle)eski kafa kovalayan adamın içine kibrit suyu dökmemiştir. Bu grup da kesinlikle ihanet etmeyenler arasında yerini belli belirsiz alan, değeri pek kimseler tarafından bilinmeyen oluşumlardan biri. Geçmişten güzel bir patlama(*kaboom*) olmuş mazi tarihlerinde. Değerinin bilinmesi ve hatırlanması da bizim gözlerden kaçmayacağı garanti.

Dissect nasibini zombi, vahşet, ölüm ve savaştan almayı tercih edip kalplerimizde yer tutmaya başlamakla çok doğru bir işe başlamış bir grup. Naçizane gözler logoyla göz göze geldiğinde grubun ne işler peşinde koşturduğunu rahatlıkla kestirebilir. Her daim ne güzellikler geliyorsa leşlikden gelir, kalan sağları toplama işi de bir nevi leşlik olduğuna göre bizi morbid doyumlara çıkaran böyle işlere her zaman saygılar sonsuzdur.

Albüme adını veren parça "Swallow Swouming Mass"in introsu Clive Barker'ın 88' filmi "Nightbreed"den alınmış. Bir de giriş parçasına ait bir intro mevcut; o da Don Chaffey'in 66' da yönettiği filmi "One Million Years B.C."den olsa gerek. Şahsen böyle temalar işlenen bir albüme daha fazla intro kullanılabilirmiş, ama bu haliyle de eksik denemez.

Elemanlara baktığımızda gene gün yüzünü görmeye özlem çeken emekçilerden oluşuyor: Eternal Solstice kral örnektir buna. Vokalci eleman da gene memleketinden satanik dm oluşum Xenomorph'da vakti zamanında tellere vurmuş; Sexorcist'de ise tamtam işine soyunmuş.

Vokalist/gitarist amcam Vincent Scheerman klasik old skool vokaliyle leş riflerinin üzerine güzel cilalar atmış, gayet yerinde ve tadında olmuş.

Gitarlar gene klasik old skool tasviri içinde kendilerine güzel bir armoni çizmiş, gerek riffleri gerek soloları ile samimi ve gönülden yapıldığı kendini belli ediyor. Gayet gaz gitarlar ve genelde gene gitarları kovalayan bas ile güzel senkoplar yazılan davul bölümleriyle dinleyiciyi hiç sıkmadan baştan sona dinletiyor; parçalar arası güzel bir uyum var ve birbirinden rahat biçimde ayrılır biçimde yazılmış besteler.

93 albümünden önce grup 2 demo ve albüm sonrası 97 tarihinde son bir demo ile bu işlere kimbilir hangi kötü neticeler sonucunda son vermişler. Old skool bayrak taşıyıcıları albümlerini Hollanda'da Beaufort kayıt stüdyosunda gerçekleştirmiş. Miks işleri her enstruman net duyulabilcek biçimde, her enstrumanın hakkının verildiği biçimde ayarlanmış; hiçbir enstruman diğerinin tepesinde değil. Özellikle trampet sesi gayet tok, haz alınabilitesi yüksek bir tonlamaya sahip.



Albüm kapağı 92 yılında Peggy W/N adlı isimli artist yağlı boya ile Israil bölgesinde fırçalamış. Kapakta lime lime edilmiş kendileri pek bir kalıba giremeyecek durumda olan salaş birkaç drape vari figürler görüyoruz. Grubun adı gibi parçalara ayırılmış. Kimbilir bilinçaltında neler nelere kadim, ne kafalarla çiziktirilmiş bu gönül işi.

Albüm 9 parçadan oluşmakta, ortalamadan biraz daha uzunca 50 dakikadan oluşuyor. Kapılıp kafa sallatan güzel bir iş çıkartmışlar. Kafa yorulduğu belli bir albüm olmuş. Nice bol leş işler görmeye fii tarihinden.

Death metalin altın çağı konvoyuna yetişen "Swallow Swouming Mass" isimli kayıdı tanıttı sizlere boba.



Related Posts with Thumbnails