29 Ekim 2009 Perşembe

Dallas

- Dallas nedir ?
- Abd de Texas eyaletinde bir şehirin adı, normalde.
Ama yaşı 25+ olanlar pekala anımsar, devlet televizyonlarının ne dayatırsa onu halkın mecburen kabullendiği bir de dizinin adıdır aynı zamanda..


Kimisi tutar kültür emperyalizminin doruk noktası, der kimisi ise yere göğe sığdıramaz hatta hızını alamaz " hayatın ta kendisi " diyerek tanımlar, ama biz bu memlekette bunu izlemiş belki de milyonlarca insanın hala var olduğunu farzederek biraz da görev icabı kimilerine anımsatmak kimilerine de ibret i alem olsun diye dallas zıkkımına yer veriyoruz bu Nostaljagia bölümümüzde.

İyi ve kötü - dürüst ve üçkağıtcı - yalancı ve doğru vs vs velhasılı herşeyin zıtlarını bir ailede barındıran 1980 lerin hemen başında oynamış ve uzuun seneler de devam etmil bu dizi, aslında kısaca oldukça varlıklı bir amerikan kro / redneck ailenin işlerinden bahsetmektedir.
Ortada mevzu bahis yüzlerce milyon dolar söz konusu ise bugün bile aksinin olması herhalde ütopik olurdu.
Envayi çeşit yalan dolanın ketenperenin ve aile içi hesaplaşmaların olduğu dizi hiç şüphesiz bir çok akşamın da katilidir.
Madem işe koyulduk nizami gidelim ve çekirdek kadrodan bahsedelim:

Larry Hagman ... J.R. Ewing
Patrick Duffy ... Bobby Ewing
Linda Gray ... Sue Ellen Ewing
Ken Kercheval ... Cliff Barnes
Steve Kanaly ... Ray Krebbs
Barbara Bel Geddes... Miss Ellie Ewing
Victoria Principal... Pamela Barnes Ewing
Charlene Tilton ... Lucy Ewing Cooper
Howard Keel ... Clayton Farlow
Susan Howard ... Donna Culver Krebbs
Deborah Rennard ... Sly Lovegren

Genel bir bakışla konusuna gelirsek dizinin efendim, bu çekirdek ailenin kökü oldukça eskilere dayanmaktadır ve üstte de belirttiğimiz gibi petrol işiyle iştigal etmektedirler.
Çok görkemli bir yaşam sürmektedirler göz alabildiğince uzanan arazilere sahip bir ciftlik evinde yaşamaktadırlar ve pardon da paranın mna koymuşlardır.
Ama buna rağmen asla yetinmezler, herkes biraz daha fazla milyon doların sahibi olabilmek için baldız - kayınco - kaynana kayınpeder ve hatta özkardeşinin bile birbirlerinin çukurunu kazmaktadır..


Tabii dizinin kötü karakteri aynı zamanda evin fırlama evladı J.R. Ewing yani bu memleketteki adı ile ceyar herifidir.
Adamın içine adeta bir şeytan girmiş ve yer edinmiş, hem tv izleyicilerini ekrana mıhlamakta hem de yüzlerce dolap cevirerek işleri dizide de hayatında da yoluna koymaktadır.
Dizide bir yerde kendisi vurulur ve bu memleketin insanı merak edecek araştıracak bunca şey varken buna tutulmuş ve uzun yıllar boyunca " acep ceyarı kim vurdu la? " sorusuna cevap aramıştır.. Eşi ise yarı alkolik, sürtük ruhlu, paragöz ve de biraz da ezik bir tiptir, düşmüştür bu zalim ceyar denenin eline, gece gündüz ızdırabın daniskasını çekmektedir. Ama fırsat bulduğunda da yılan dilini göstermekten hiç geri kalmaz.

Bunun tam tersi istikametteki karakter ise , aynı zamanda Atlantisden gelen Adam olarak ta bildiğimiz Bobby yani Patrick Duffy herifidir.
Dürüstlük timsali, yalan dolan nedir hic bilmez, eşine hele de anasına cok saygılı hürmetkar bir elemandır ama aynı zamanda da hırslıdır, hak hukuk nedir bilmekte ve her platformda malına mülküne karısına en çok da parasına sahip çıkmaktadır.

Bugün orta yaşlardaki bir adamı eve girdiğinde viski şişesine uzanıp doluca bir kadeh aldığını ve yemekten hemen önce demlenmeye başladığını görürseniz emin olun o şahıs da muhtemel bir ceyar çakmasıdır..

Dizide en üzücü karakter ise evdeki anne pozisyonundaki bayan Ellie dir hiç şüphesiz.
Neredeyse tüm bölümlerde ekseri masada zıkkımlanırken gördüğümüz bu tonton anne karakteri asla adaletsiz davranmamakta hem olan biten ketenperelere üzülmekte hem de cocukları arasında hic hak ayırımı yapmamaktadır.. Zordur yani işi.

Tüm bu karakterlere binayen dizideki kahya, sekreter, metresler, garsonlar, hizmetçiler, benzinlikteki pompacılar bile bir havalardadır, onlar bile sizi bizi hakir görmekte ve adam yerine koymamaktadır.. Tutup adama " otur lan oturduğun yere samanlarla inek bizonlarla ilgilen sen !" deseniz bile nafile, kendisi Dallas elemanıdır boynunuz kıldan kat be kat incedir..
Evdeki kızlar ve de gelinler de öyle üstün körü bir bakışla itaatkar, kocasına sadık ve şekilli şemalli davranan her halükarda erkeğini mutlu eden ve ona arka çıkan gözükmekte ise de hattı zathında onlar da işleri yoluna koyup ortadaki muazzam paradan biraz daha fazla sebeplenmek istemektedirler.

Oldukça zor bir konu, farkındayım. Ne desek ne söylesek ne şekilde tarif etsek boş. Hazır elinizin altında internet var, dvd ler hele de youtube gibi siteler var ibret almak için açın izleyin ve aslında abd deki yaşayan halkın tabi bir o kadar da bu memleketin ortalama insanının ilahına gözlerinizle şahit olun.








Related Posts with Thumbnails