22 Ağustos 2009 Cumartesi

ROCKY


Yeryüzünde sıkı yumrukların çarpıştığı ringler tezahuratlarla inliyorsa parlak neon lambalarla aydınlantılmış devasa boks tesislerini insanlar dolduruyorsa ve kıyamete kadar da bu ilgi alaka kesilmeyecekse bunda hiç şüphesiz beyaz perdenin fantastik bir yapımı olan 1976 da gösterime girmiş Sylvester Stallone tarafından senaryosu yazılmış ve elbette başrolde de kendisinin oynadığı ROCKY serisinin payı çok hem de çok büyüktür.
Fantastik bir yapım dedik cünkü hem gerçek boks müsabakalarını gerek salonda gerek tv izleyen herkeş bilir ki 10 raund boyunca o şekilde bir müsabaka ve de taktiği, insanlık ötesidir akıl dışıdır olsa olsa bir hayaldir.
Ancak bunu nasıl insanlara sunduğunuz, bir sinema filmi için önemlidir.

Filmin büyüsü de burada. Olmayacak bir boks karşılaşmasına biraz dram biraz hırs ve azim biraz da Amerikan rüyası sosu boca ederseniz böyle bir efsane yaratabilirsiniz.
Yapımdakiler,

Yönetmen: John G. Avildsen

Oyuncular:

Sylvester Stallone ...Rocky Balboa
Talia Shire ...Adrianna 'Adrian' Pennino
Burt Young ...Paulie Pennino
Carl Weathers ...Apollo Creed
Burgess Meredith ...Mickey Goldmill
Thayer David ...Jergens
Joe Spinell ... Tony Gazzo
Jimmy Gambina ...Mike
Bill Baldwin ...Maç sunucusu


Esas oğlan Rock, Philadelphia da fakir bir mahallede ayak işlerini kovalayan bir fedaidir. Part time fedai part time fabrika işcisi olan sıkı yumruk atan demir gibi bir ceneye sahip amatör boksör gencin hayatı bir mucize ile değişir.
Dönemin ağar siklet boks şampiyonu rakipsiz kalmıştır ancak yolunu bulmak istemektedir. Bir düş kurgular ve henüz hic bir resmi başarısı olmayan bir boksörle ringe cıkmaya bu sayede hem ona bir şans vermeye hem de spor severlerin gönlüne taht kurmak istemektedir üstelik sıkı bir reklam ile voleyi de vuracaktır.

Tutar kataloğu açar boksörleri kurbanlık koyun edası ile tek tek süzer ve Rocky de karar kılar.
Ancak Rocky cephesinde hayat cok zor ve karanlıktır tünelin dibi ise hic görünmemektedir.
Evcil Hayvan dükkanında çalışan aşırı asosyal ve bariz iletişim bozukluğu yaşayan optik bir arızaya aşıktır, kızın biraderi olan hem can sıkıcı hem de otlakcı bir problemli adamla da mücadele etmektedir.
Hocası ile arası papazdır düzelecek gibi de değildir adam bunu cok hakir görmekte ve adamdan saymamaktadır..


Velhasılı gelen teklifi tırsarak da olsa kabul eder ve koçundan yardım ister.
Eski kurt Miyki antrenör olmanın ötesinde Rocky dallamasına babalık da yapar insana benzemesini disiplinli bir hayatı temiz yaşamayı da öğretir.

Rocky haconun eşsiz bir antreman şekli vardır. Sabah kalkar çiğ yumurtasını kafaya diker at gibi koşarak kondisyon işini halleder. Gün icinde asabileşirse olası bir maddeyi yumruklar. Bu bazen mezbahadaki kancayla tavana asılı et bile olabilir:-)
Hocasından da bazı özel taktikleri kaparak avaraj bir boksörün vaziyetiyle ancak kaplan gözleri ile süzerek vahşi bir güdüyle yaşama tutunarak alayına gider yapmnaya kendini hem fiziki hem de ruhen hazırlar bunu yaparken elbetteki fakir kenar mahallede yaşayan halkın desteğini de sağlar.

Büyük gün gelir çatar ringde Rocky esasen dayak yiyerek de bir adamı yaşamdan bezdirebileceğini sağlam ve ayakda durmaya gayret ederek insanlara gösterir.
Ringdeki 2 kişiden birisi olan bu takoz ceneli azimli ve dayanıklı boksör
dangalakca da olsa takdir edilesi hırsı ile cümle alemin gözünü doldurur.

Şampiyon ise madara olmuştur işler aleyhine dönmüş çömez bir kalın kafalı adamın hırsına yenik düşme raddesine kadar gelmiştir kibir ve triplerinden eser yoktur.
Tüm karizması yerle bir olduğu vakit yaptığı hatanın farkına varmışsa da artık Rocky ile karşı karşıya kalmış bulunmuştur durumu idare etmeye kasar ancak cok da başarılı olamaz..Film neredeyse böyle de biter.

Yayınlandığı tarihten bugüne değin gerek arka planda calan şarkıları gerek unutulmaz antreman ve kapışma sahneleri ile dolu filmin seri halinde gerisi geliyor hala.
Hem de tüm dünyada böyle ilgi alaka görmüş o Afrikadaki muz cumhuriyetlerinden tut kutuplardaki eskimolara kadar ulaşabilmiş filmler pek de yok günümüzde.
Bitti dediler ama Rocky ringlerden o veya bu şekilde uzak duramıyor. Ben de dursun istemiyorum kaplan gözü kaplan..





Related Posts with Thumbnails