8 Ağustos 2009 Cumartesi

Game of Death



"Uzakdoğu dövüş sanatları" beyaz perdede bugün bile kendine tırışka da olsa bi yer bulabiliyor ise kuşkusuz bunda üstad BRUCE LEE'nin katkısı vardır.
Bu işlerin nasıl yürüyeceğine dair ketenperelerin cirit attığı, hangi yönetmenin ve de menşeinin dizginleri ele almaya karar verdiği ve insanları sıkıştırdığı bir zamanda onlara karşı kendine has kural kaideleri ile bile bir efsanedir nazarımızda kendileri.
Amerikan sinemasına gider yapabilen akabinde de dize getiren pek cok sayıda aktör yok maalesef..

Ne yazıkki kısa ömrü bize fazla da miras bırakmadı ama kalanlarla yetinen haribocular blogun bu kısmında GAME OF DEATH i yani ölüm oyunu nu kurcalamakta fayda gördü.

Robert Clouse adlı ağabeyin filmin künyesi:

Bruce Lee ... Billy Lo
Colleen Camp ... Ann Morris
Dean Jagger ... Dr. Land
Gig Young ... Jim Marshall
Tai Chung Kim ... Billy Lo
Biao Yuen ... Billy Lo (as Bill Yuen)
Robert Wall ... Carl Miller
Kareem Abdul-Jabbar ... Hakim
Mel Novak ... Stick
Hugh O'Brian ... Steiner
James Tien ... Charlie Wang
Dan Inosanto ... Pasqual (as Danny Inosanto)
Chuck Norris ... Colt (archive footage)

Konusu cok cezbetmez izleyiciyi, ama kısaca bahsetmek gerekirse;
mafya BRUCE LEE abimize bir iş kitler, ama Bruce ahlaklı cocuktur, kabul etmez. Ama işin icine tehdit ve adam kaçırma girince mecburen kabul eder, acayip bir buda mekanına girer.
Görev icabı en üst kata cıkması gerekir ancak her katta kendisini kötü ve gaddar birer süpriz beklemektedir. İşte herşey bu andan sonra başlar ..

Bundan sonrası tamamen izleyici yorumudur, herkese göre de değişebilir.
Bence, kendisi beyaz perdede sanattan ziyade kendi geliştirdiği ya da icat ettiği karma dövüş sanatlarından derlediği stili gösterir, her kattaki dövüşcü ile değişik şekillerde kapışır ve alayının kafasını kırar duvardan duvara sallar.

Tabii belki de göze en güzel ve en değişik bi o kadar da orantısız gelen, son kapışma yani elbette Kareem Abdul-Jabbar ile olan hadise..
Neredeyse 2 katı boyundaki adamı tepelemesini izlemek zaten bu yazıları yazdırıyor bize.

Bu işleri kovalayanların en cok zihnini işgal eden ayrıntılardan birisi ise Lee nin üstünde olan dar sarı tulumu ve de siyah cizgileri elbette.
Vakti zamanında bu bile cok cazip gelmiş sinema izleyicisine. Hatta karizma yönetmen Tarantino, KILL BILL serisinde Uma hanıma cok benzer bişey giydirerek bir nevi Lee ye olan saygılarını göstermesini de bilmiş. Seni hic unutmayacağız Lee abi :)




Filmin tamamlanması da güç olmuş aynı dönemde bir başka filme de el atan ancak hakkın rahmetine kavuşan Lee nin ardından yapılabilecek tek şey, dvdler ile avunmak.


Related Posts with Thumbnails