8 Ocak 2009 Perşembe

Dont look in the basement aka The forgotten(1973)


Usa topraklarından death/grind ve southern işlerinden sonra en çok taktir ettiğim iş tabiki de grindhouse ve b-movielerdir.Hollywoodun mana mesaj kaygısı taşıyan filmlerinden ziyade.İstismar ve aşırı şiddet içeren bu haribo kadar lezzetli filmler toplumun çeşitli sınıfları tarafından hakir görünsede.Haribocu için her daim baş yapıtlar arasında yer alır.Bu baş yapıtlardan bilmiyenler için bir kaç örnek;The texas chainsaw massacre,Cannibal holocaust,Cannibal ferox bu tarz filmlerin en önde bayrak sallıyanlarındandır.Ancak bu mutheşem sektör tabikide bu 3-4 filmle kısıtlı bir yapıya sahip değildir.

Sizlere bahsediceğim bugünkü korku sirkinde yer alan filmimiz ise 1973 yapımı,haribocu için ideal bir kahvealtı filmi ''Dont look in the BASEMENT''.Güzel bir konuya sahip olan bu filmizi emektar sinemacı S.F Brownrigg tarafından filme alınmıştır.Kişinin 4-5 film çekmesine rağmen çektiği her filmde oldukça sapkın içlere el altığı tartışılmaz bir konudur.Akıl hastanesinde süre gelen film grindhouse bütün öğelerini başarı ile içinde barındırmaktadır.

O zamanlar ''hallmark'' firması daha parayı vurmadan önce bu tarz 2.sınıf filmlerin yapım ve yayıncılığını üstlenmekteydi.Tabi 90'lı yıllara doğru işler değişti.Firma tepkilerden etkilenerek tarzını aile,orta seviye polisiye ve ahlak mesajlar içeren filmlere yöneldi.

Filmi şöyle bir ele aldığımızda daha başlangıçında jenerik akmadan,kan akmaya başlıyor.Bu kanlı başlangıçın ardından genç güzel bir bayan doktor bu karanlık hastanede kariyer peşine düşüyor.
Baş doktor olan Dr. Geraldine S. Masters hastanede gerçekleşenleri şöyle bir özet geçtikten sonra Charlotte Beale adındaki bu genç hemşire işe koyulur.Charlotte hastaneye geldiğinden beri bir kaç gün geçmiştir.İşler görüntü olarak yolunda gitmektedir.Her an bir şey olucakmış gibi bir hava içinde olsada bu tarz filmlerde genelde sonda patlama gerçekleşir.


İşin aslı ilk 15 dakikadan son 15-20. dk kadar bütün film olağan bir şekilde ilerler.Finalde ise artık delilerle başa çıkamayan dr.master hunharca katledilir.Charlotte kurtulur.Olan zavallı sam olur.

Mutlaka izlemenizi tavsiye ediceğim bu grindhouse baş yapıtı.Ne kelimelerle ne de sesli olarak anlatabilinecek bir yapıt.Barnescı adamın herdaim seviceği,Haribocunun başta dediğim gibi kahvaltıda izliyceği bir filmdir.


Haribo puanı:1 Tabut dolusu haribo.


Lord magius/Haribo extreme culture aittir.
Related Posts with Thumbnails